Gužve za lične karte i pasoše ne prestaju, Novosađani u redu i pre 4 sata ujutru

Gužve za lične karte i pasoše ne prestaju, Novosađani u redu i pre 4 sata ujutru

Pred šalterima policijskih uprava ovih dana su velike gužve, jer građani žure da pred godišnje odmore zamene pasoše kojima je istekla važnost, kao i lične karte. MUP saopštava da je povećan broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme. Pozivaju građane da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući poslednji trenutak.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u prvoj polovini ovog meseca, u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karata građana veći za 40 odsto.

– Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte – navodi MUP.

Ističu da je samo tokom ponedeljka izdat rekordni broj ličnih dokumenata – 9.139 pasoša i 3.164 lične karte.

– Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme –  dodaje se u saopštenju.

NOVOSAĐANI U REDU VEĆ OD PRE 4 UJUTRU

Iako se prijava vrši preko portala e-Uprave, mnogi pokušavaju da ubrzaju taj postupak i da bez zakazivanja dođu da podnesu zahtev za dokumenta. I po nekoliko dana čekaju u redovima.

– Od 4 ujutru sam ovde, pre mene je bilo deset ljudi. Malo sam u neverici – izjavio je jutros za RTS jedan mladić koji čeka u Novom Sadu.

Ističe da su na portalu e-Uprave termini zakazani i mesec dana unapred.


U MUP-u napominju i da usled epidemijske situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine – zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • GRRRRRRRRR

  pre 714 dana i 5 sati

  Ma to je sve danas regulisala Euprava, sve je elektronski, možeš lepo da zakažeš, šalju ti na kućnu adresu.... tako izgledaju čiste laži.
  Ja ni vozačku dozvolu ne mogu da zakažem, već moram da stanem u red.
  Za sve nas varaju.
  Princip opstanka ove vlasti i jeste opšta prevara. Prividi, Iluzije, Medijske manipulacije u koje najviše veruju pebzioneri, te ih kao jedno nezrelo glasačko telo podržavaju.

  Oceni komentar:
  3
  18
 • Miloš

  pre 714 dana i 5 sati

  Nek čekaju, kad nisu na vreme mislili. Sad se setili da bi da putuju. Organizacija je pola posla

  Oceni komentar:
  13
  5
 • Oj Miloše, što tako?

  pre 714 dana i 3 sata

  Miloše, neke stvari moraš da shvatiš, da upotrebiš mozak za razmišljanje.
  Vidi se da si mlad, posledica vaspitanja 90-tih.
  Kao prvo, ovi što rade sada pasoše, rade ih jer im ističu.
  Ističu im sada, jer su ih 2011-te jednako tako, poput krda, zakonom o novom pasošu naterali da ih uzmu baš tada, 2011-te.
  NE MOŽEŠ raditi novi pasoš, dok ti ne istekne, osim ako ne slažeš da si ga izgubio i time se upustiš u drugu vrstu avanture. A svima jednako ističe 10 godina, u odnosu na 2011-tu.
  2031-ve će biti jednaka situacija.
  Jer, nema pametnog čoveka u vlasti - koji bi organizovao postepenu, podeljenu zamenu pasoša, na primer po JMBG.
  Dakle, narod u Srbiji je poput krda PRIMORAN zakonima da neke stvari radi u isto vreme.
  Delimićno, to su nam organizovali i oni koji su nam predložili da svi budemo elektronski popisani i nosimo ovakvu vrstu identifikacija.
  Što s enas tiče, mogli smo i kartonske.
  Ali, podsetio bih sve, da su skoro svi naši podaci, između ostalog i poreski, tamo nedge pod demokratama preuzeti i dan danas se prodaju.
  To je bilo vreme dolaska elektronske lične karte, čipovane, aneko0 tobož nije razumeo koji se sve podaci šalju... beše li u Bugarsku, odakle su nam prve identifikacije stizale.
  A firma koja je to prva radila bila je izraelska.
  Mi smo jedan nesrećan, naivan, benast narod koji je lako saterati u krdo, za razliku od na primer Francuza.

  Oceni komentar:
  3
  28