Hakeri reketiraju koristeći “gugl prevodioca”

Hakeri reketiraju koristeći “gugl prevodioca”

Vlasnik novosadske firme za veleprodaju autoelektrike “Agregatservis” Predrag Rajkić juče je bio prinuđen da prijavi policiji da su mu nepoznate osobe kodirale datoteke na serveru i potom zahtevale za dešifrovanje u bitkoinima (virtuelnoj valuti) protivvrednost od 1.000 dolara, saznaje portal mojnovisad.com. Rajkić je slučaj prijavio policiji i saznao da je on prva žrtva ovakvog napada.

- Reč je o klasičnoj uceni. Napisali su mi da, pre uplate, da bih ja video da se ne šale, pošaljem mali fajl i oni  će ga otključati, kao garanciju da me neće prevariti – ispričao je Rajkić i dodao da mu ova situacija liči na pravu otmicu, “uzeli smo vam dete, dajte nam to, a mi ćemo vam ga vratiti”.

Sve je počelo kad je prekjuče Rajkićev kolega primetio da ne može da pristupi nekim fajlovima, dok je gledao evidenciju o dobavljačima i o računima. Shvatio je da nema pristup serveru, odmah je zvao vlasnika firme, koji je  bio na putu da mu kaže problem. Kad je Rajkić stigao, video je da  je promenjena struktura fajla.

- Sačekao me je fajl o otkupu,  kao upad gusara na neki brod, no oni ne znaju putnike, ni putnici ne znaju njih. Upali su nam na računar i onemogućili pristup. Oni verovatno ne znaju da je ovo u vezi s poslom, nego su, po svoj prilici, nasumično napali računar - kaže Rajkić

U ucenjivačkoj poruci stoji da za  fajlove treba da plate četiri bitkoina  (jedan je procenjen na oko 250 dolara), te da će posle uplate otmičari poslati alat za otkučavanje fajlova.

Doslovno poruka na engleskom jeziku je preko “gugl predvodioca” na srpskom: “Dragi čovek, računar je zaključana od strane “ransoom vare” vaše lične datoteke kodiran, a vi ste nažalost izgubio sve svoje slike, dosijea i dokumenta na računaru. Vaš bitno šifrovane fajlove proizvedan na ovom računaru: video, fotografije, dokumente itd nakon uplate pošaljite nam svoj broj na naš mail , mi ćemo vam poslati dešifrovanje funkcije ( samo treba pokrenuti ga i svi fajlovi  će se dešifrovati tokom jednog do tri sata).

- Mi ne znam ko si ti. Sve što nam je potrebno - to je nešto novca – napisali su hakeri.

Rajkić navodi da se u poruci kaže gde da otvori nalog da bi mejl sigurno stigao.

- Vidi se da su ovi ljudi to već radili. Na internetu sam pročitao da se na ovaj “fazon” okreće ogroman novac. Navodno, pre dve godine za dva meseca na ovaj način je “pokupljeno” 27 milina dolara. Ne želim da im se obratim i da dajem dalje svoje podatke, te da se uplićem u njihovu priču i da radim po njihovom receptu. Juče sam prijavio policiji slučaj, oni su uzeli podatke. Koliko sam shvatio prvi sam u ovoj sredini koji je primio ovakvu vrstu napada u kojem se traže pare za vraćanje mojih podataka. Uprošćeno govoreći, oni su tražili od mene 1.000 dolara da bi mi otključali moje dragocene podatke za poslovanje firme među kojima su šifre. Sad moram da pravim nov program. Inače,  kod mene nema emotivne štete, oni su u ucenjivačkom pismu išli na to da će me ostaviti bez dragocenih fotografija i snimaka. Ne znam odakle bi mogli biti izgrednici, jer je internet jedna država. Mogli bi biti i iz komšiluka, bez obzira na to da su koristili “gugl prevodioca”. Moguće je da se radi o klincima – ispričao je naš sagovornik.

Rajkić ipak veruje da može da preokrene ovu situaciju i razreši je uz pomoć naših stručnjaka.

- Radimo na tome - zaključuje Rajkić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera Popadic

  pre 1641 dan i 23 sata

  Nisi prvi sa takvim problemom ali si prvi izašao u javnost sa njim.Sami ste u nekom momentu pokrenuli nešto od iskačućih prozora ,Verovatno gledajući neki online tv program ili online film.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Dejan

  pre 1640 dana i 6 sati

  Isti problem sam imao u dve firme prosle nedelje. Ista poruka. Naravno da od placanja nema nista. Srecom imali smo dobre kopije sa servera, tako da je problem resen u toku dana. Od dekriptovanja podataka koliko znam nema nista. U oba slucaja je napadnut samo server na kome se inace ne radi. Kao da znaju gde su podaci. radne stanice su ciste. Jedini spas je externi BackUp!!!!!!!!

  Oceni komentar:
  0
  1