Hamlet i državna bezbednost: Radikalna postavka Šekspira u SNP!

Hamlet i državna bezbednost: Radikalna postavka Šekspira u SNP!

Nakon pedeset i pet godina u Srpskom narodnom pozorištu će u petak, 29. januara, ponovo biti izvedena premijera  predstave Hamlet po drami Vilijama Šekspira. Režija je poverena Nikoli Zavišiću, a ulogu danskog kraljevića igraće glumica Jovana Mišković. Publika neće videti  klasičnu postavku, već vrstu eksperimenta sa TV kamerama u kojoj će se slika prenositi na platna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ovoj kulturnoj ustanovi.

Reditelj Nikola Zavišić je objasnio da čitanje ovog dela treba da bude shodno veku i godini u kojoj živimo, se jednim malo radikalnijim i drugačijim pristupom i da će upravo način na koji je sadržaj pretočen u formu publici biti najinteresantniji.

- Ovaj Hamlet neće biti klasična postavka, to je važno da se naglasi. Napravljen je jedan TV studio odakle će se slika  prenositi na platna preko video projektora i onda će ljudi moći da vide i vrlo krupne planove glumaca. Moći će da vide i ono što se ne vidi na samoj sceni, pošto je ceo Hamlet zapravo jedan sistem prisluškivanja, jedan sistem funkcionisanja državne bezbednosti.  Hamleta glumi žena da bi mu se oduzeo pol i na taj način dublje ušlo u njegov duh - rekao je Zavišić.

Direktor drame i glumac Aleksandar Gajin podsetio je na činjenicu da ovaj komad od 1961. godine nije bio na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta.

 

 

- Izgovor je bio da nemamo ansambl, pa da nemamo reditelja i time su Novosađani 55 godina  bili uskraćeni da pogledaju ovaj komad. Naša dužnost je da posle toliko godina publici ponudimo ovo delo. Radi se o veoma neobičnoj predstavi, ali je to predstava današnjeg vremena i mislim da će se i mladima dopasti. Mogu da vam kažem da je interesovanje veliko – rekao je Gajin.

Konferencija za novinare održana je na sceni „Pera Dobrinović“ tako da su se i sami predstavnici medija mogli uveriti da se ne radi o klasičnoj postavci. Na levoj i desnoj strani scene bila su postavljena filmska platna, između njih zidovi koji podsećaju na lavirint, a na zidovima montirane sigurnosne kamere.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište jkp novosadska toplana matična knjiga rođenih bez struje almaško groblje horoskopski znaci porodilište Novosadska toplana elektrovojvodina bebe servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja RHMZ Miloš Vučević jkp lisje isključenja struje EPS dunav novorođenčad radosne vesti havarija na vodovodu bez vode sahrane gradsko groblje gradonačelnik Miloš Vučević horoskop raspored sahrana novi sad servisne informacije telep betanija