Hard Work: Novosadski studenti u epizodi “Junski ispitni rok”

Hard Work: Novosadski studenti u epizodi “Junski ispitni rok”

FOTO PRIČA: Kažu da je studentsko doba jedno od najlepših perioda u životu ljudi, ali i ono ima svojih iskušenja i poteškoća. Trenutno smo na početku leta, temperature su tropske, a na mnogim fakultetima je počeo ispitni rok - vreme koje najteže pada studentima. Predmeti koji su se slušali tokom semestra treba da se polože.

Studenata, baš kao škola i profesora, ima raznih. Mnogi hoće da steknu ozbiljno znanje, a pojedini idu linijom manjeg otpora i samo žele da polože ispit po svaku cenu. Oni koji su učili redovno imaju manje briga, dok kampanjci muku muče da savladaju obimna gradiva. Iako deluje da se u Srbiji trenutno ne ceni ni znanje ni vrednoća, mnogi se vredno pripremaju kako bi dobili što veću ocenu u indeksu. Da li će naši studenti ono što su naučili iskoristiti u Srbiji kako bi izgradili bolje društvo, ili će otići u inostrantvo, to je tek priča za sebe.

Kako se mladi akademski građani pripremaju za ispite, reporter portala mojnovisad.com pokušao je dočarati kratkom fotoreportažom. Posetio je mnoge visokoškolske ustanove, studentski grad, Biblioteku Matice Srpske, a zatekao je interesantne scene i na ulicama Novog Sada.

Sve klupe studentskog grada su bile zauzete jer se učilo na njima, ili su se prepričavala dešavanja sa ispita. Jedna grupa studenata obavljala je geodetska merenja zajedno sa profesorom. Međutim, najviše pažnje su privukli oni koji su prolazili kampusom čitajući knjigu u hodu.

Unutar samih fakulteta, neke studente smo fotografisali kako se razhlađulju mašući indeksima dok čekaju u redu za šalterom kako bi prijavili ispit, a druge kako se elektronski prijavljuju. U amfiteatrima i holovima prelistavale su se knjige do zadnjeg trenutka. U redu se sedelo ispred učionica, neki su se međusobno preslišavali, ostali su razgovarali, popunjavali formulare. Prisutna je bila i  solidarnost, pa nisu izostali ni kadrovi na kojima kolege jedni drugima objašnjavaju ispitnu materiju.

Čitaonice biblioteke su bile prepune, i mnogi usred učenje nisu čak ni primetili “škljocanje” fotoaparata. Neki su učili uz knjigu u tišini, a neki slušajući muziku preko slušalica. Blagodeti savremene tehnologije nisu izostale, mnogi su pripremali ispite uz laptopove, tablet računare i pametne telefone. Kompjuteri su se mogli videti svuda, kako u Matici Srpskoj, tako i na klupama između zgrada fakulteta. Neki su izlazili iz učionica srećni, drugi nezadovoljni, ali svi držeći indekse u rukama.

Na kraju ispita mnogi su otišli da proslave položeni ispit, neke su tešili prijatelji, neki su se uputili prema studentskoj menzi kako bi konačno jeli, a bilo je i onih koji su jednostavno uživali u sladoledu sedeći na stepenicama.

 

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad jkp lisje novosađani JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad horoskop bez struje horoskopski znaci servisne informacije Isključenje struje RHMZ gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode raspored sahrana novi sad bebe raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad gradsko groblje sahrana isključenja struje betanija bez vode Elektrodistribucija Novi Sad sahrane Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište vremenska prognoza elektrovojvodina