"Hasanaginica" Novosadskog pozorišta najbolja predstava 64. Sterijinog pozorja (FOTO)

"Hasanaginica" Novosadskog pozorišta najbolja predstava 64. Sterijinog pozorja (FOTO)

"Hasanaginica" teatra Újvidéki Színház, u režiji Andraša Urbana, pobednik je ovogodišnjeg Sterijinog pozorja.

Sterijinu nagradu za ovu predstavu dobili su još i glumica Marta Bereš, koja igra naslovnu ulogu, Vedrana Božinović, dramaturg predstave i Irena Popović za muziku. Marta Bereš dobila je i "Dnevnikovu" nagradu za ulogu Hasanaginice. 


Sterijinu nagradu za tekst savremene drame dobila je Vida Ognjenović za "Кozocid", dok je nagrada za režiju pripala Кokanu Mladenoviću za "Кarolinu Nojber" Nebojše Romčevića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka).

Pored Marte Bereš, Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobili su i Igor Đorđević za ulogu Profesora u predstavi "Kozocid", Jovana Gavrilović za ulogu Petrije gradske u predstavi "Petrijin venac" i Mirjana Кaranović za glumačko ostvarenje u predstavi "M.I.R.A.".


Sterijinu nagradu za scenografsko ostvarenje dobio je Geroslav Zarić za predstavu "Kozocid", dok je priznanje za kostimografsko ostvarenje otišlo u ruke Tatjane Radišić za "Petrijin venac".

 Kompletan spisak dobitnika pogledajte OVDE.

ODLUKE ŽIRIJA SAČUVALE DRAMSKU NAPETOST: "Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvek onaj koji govori) i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je Žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lep zadatak – valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru. Činjenica da su odluke Žirija uglavnom donesene većinom glasova svedoči o tome da smo imali težak i lep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili" – zaključio je žiri na završnoj sednici, održanoj 3. juna u Novom Sadu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan