Hektari Fruške gore ograđeni žicom, ekološki aktivisti traže prekid svih radova (FOTO)

Hektari Fruške gore ograđeni žicom, ekološki aktivisti traže prekid svih radova (FOTO)

Građanski ekološki pokret "Odbranimo šume Fruške gore" (OŠFG) podneo je prijave nadležnim inspekcijama i institucijama, u kojima zahteva stručan nadzor i obustavljenje svih daljih radova na području Fruške gore, gde su ograđeni hektari i hektari dela Nacionalnog parka, uključujući i jedan od najlepših vidikovaca na toj vojvođanskoj planini.

S obzirom na to da je reč o nezakonitim radnjama koje imaju negativan uticaj na zaštićeno područje prirode, na zaštićene i strogo zaštićene biološke vrste, kao i radnjama koje lokalnom stanovništvu, planinarima i turistima ograničavaju slobodno korišćenje javnog puta i javnog dobra, molimo vas da donesete hitnu meru obustave svih daljih radova, do sačinjavanja konačnog izveštaja i donošenja konačnog nalaza o utvrđenom stanju i merama prema subjektima koji će biti predmet nadzora – navodi se u prijavi podnetoj Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Opštini Beočin.


Pokret "Odbranimo šume Fruške gore"
 
u prijavi ističe da se radovi ne izvode u skladu sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode, uz napomenu da je i uklanjanje stabala i žbunja počelo krajem marta i početkom aprila, što je van datog roka, prenosi VOICE.

Uz ocenu da je upitna cela situacija na lokaciji Kesten, kao i radovi u zoni Nacionalnog parka Fruška gora i zoni zaštićenih i strogo zaštićenih bioloških vrsta i u rubnom području, ovaj pokret kao nepravilnost navodi i postavljanje metalne kapije na nekategorisanom putu u javnoj svojini. Postavljanjem kapije i ograde onemogućeno je građanima da koriste taj put.

Osim staza i puteva koje su zatvorene postavljanjem ograda i kapija, uništena je i tradicionalna turistička staza žute markacije koja povezuje Novi Rakovac i Zmajevac, tako što je prekinuta postavljanjem ograda i kapija u blizini brda Kesten. Od staza koje više nisu dostupne stanovnicima Rakovca je ona koja ide od manastira do izvora Kesten i posle toga ka naselju Salaksije. Okolina izvora Kesten je ograđena. Ogradama su obuhvaćene i parcele u javnom vlasništvu i sada njima nije moguće prići – navode aktivisti u prijavi i dodaju da se veoma intenzivnim postavljanjem ograda koje nisu primerene okruženju NP Fruška gora, otežava kretanje životinja i remeti uspostavljena ravnoteža. Velika je verovatnoća, ističe Pokret, da će izvedeni radovi imati veoma štetne posledice po biljni i životinjski svet dela NP Fruška gora.


Eparhija dobila dozvolu ali ne poštuju rešenje

Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve dobila je od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode "zeleno svetlo" da pored manastira Rakovac i kroz Nacionalni park Fruška gora izgradi tvrdi šumski put, u skladu sa zakonima i propisima koji se odnose na zaštitu prirode i nacionalne parkove. Međutim, eparhija, odnosno izvođač radova, ne poštuju dobijeno rešenje – novinari VOICE-a navode da je posečena šuma, umesto dozvoljenog prirodnog materijala, tucanika, izliva se beton, proširena je trasa postojećeg šumskog puta, a radovi se izvode mimo propisanih rokova.

Javnosti nije dostupna informacija o tome ko gradi put kroz Nacionalni park – nema table o izvođenju radova, početku i završetku ovog posla, nigde ne piše za koje potrebe se to radi niti ko je izvođač.

Šta su sve saznali novinari Vojvođanskog istraživačkog centra, detaljnije pročitajte OVDE.

Izvor: VOICE

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 755 dana i 11 sati

  Vec prodata, a oni jako cene izvore
  vode...

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Propast sveta

  pre 755 dana i 9 sati

  Interesanto je kako tu nema prinudonog izvršenja.
  A ja bih im poslao naoružane trupe, žandare, SAJ-ovce ili vojsku.
  Jer je javna narodna imovina tako i napadnuta.
  Problem je što lopovi čuvaju lopove i vrana vrani oči ne vadi.
  A vi glasajte za vrane.

  Oceni komentar:
  2
  19
 • Fruskogorac

  pre 753 dana i 21 sat

  Ja nisam momentalno u zemlji kada dodjem sredinom jula imacu resenje za te postavljene kapije i zice zivi bili pa videli

  Oceni komentar:
  1
  5