HIRURŠKE MASKE: Da li se mogu prati i nositi više puta

HIRURŠKE MASKE: Da li se mogu prati i nositi više puta

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Kovida-19, hirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, ali briga za zaštitu životne sredine podstakla je neke naučnike da to preispitaju.

Sa širenjem korona virusa maske su postale obavezne u gotovo svim zatvorenim prostorima, a sve više se preporučuju i na otvorenom.

Međutim, potrošnja tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rekama i morima.

Zbog nestašica u prvom talasu pandemije Kovida-19 u martu i aprilu SZO je u izveštaju u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u određenim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.

Metoda sedam dana 

"Adios Corona"- grupa naučnika koji obezbeđuju informacije o Kovidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnati omot sa označenim datumom.

Nekoliko naučnih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana – kaže Korpet.

Ta metoda ipak nije primerena za zdravstvene radnike koji su izloženi mnogo većim količinama virusa.

Peter Cai, tvorac elektrostatski nabijenog materijala filtera N95 saglasan je sa sedmodnevnom metodom. Ali, ukazuju da maske ostanu na otvorenom nedelju dana pre ponovnog korišćenja i taj ciklus može da se ponavlja pet do deset puta.

Pranje maske u veš mašini

Pranje hirurških maski u mašini za veš nije dobra ideja, kažu naučnici.

Pranje bez praška za veš možda neće isprati viruse, a pranje sa praškom ukloniće elektrostatiku maski N95– smanjujući efikasnost maske - kaže Peter Cai.

Francuska grupa za zaštitu potrošača UFC- Que Choisir prala je hirurške maske na 60 stepeni Celzijusa, zatim ih stavljala u mašinu za sušenje, pa ih peglala. Nakon takvih deset postupaka maska je još uvijek filtrirala najmanje 90 odsto čestica od tri mikrona.

Osim umerenog gubitka glatkoće materijala hirurške maske bile su efikasne kao i maske od tkanine – izvestio je UFC-Que Choisir.

Nisu svi naučnici s tim saglasni

Pranje maske u kući može dovesti do sekundarne kontaminacije i širenja virusa ako se ne opere na pravi način – kaže Kaiming Je, koji vodi odeljenje za biomedicinski inženjering na njujorškom univerzitetu Binghemton.  

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan