HITNA POMOĆ: Osmoro povređeno u udesima u Novom Sadu i okolini

HITNA POMOĆ: Osmoro povređeno u udesima u Novom Sadu i okolini

Tokom proteklog vikenda, osam osoba povređeno je u osam nezgoda koje su se dogodile u Novom Sadu, Futogu, Rumenki i na Paragovu. Jedna osoba odbila je dalju dijagnostiku.

Lekarske ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć imale su uobičajen broj poziva i intervencija tokom vikenda – 69 u subotu, 99 u nedelju. Najviše zdravstvenih tegoba imali su hronični pacijenti te se kod njih najviše intervenisalo usled pogoršanja njihove osnovne bolesti, rekla je za portal mojnovisad.com portparolka novosadske Hitne pomoći dr Mirjana Bursać.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu, oko 14.15 časova, na uglu Bulevara Jaše Tomića i Gagarinove ulice, u saobraćajnoj nesreći je povređen bicikista star 56 godina, kada je zadobio naizgled lakše telesne povrede. Zbrinut je na licu mesta i prevezen u Urgentni centar.

U udesu koji se desio oko 17 sati, u Rumenačkoj ulici, povređen je motociklista koji je, po dolasku lekarske ekipe Hitne pomoći, odbio prevoz do Urgentnog centra i dalju dijagnostiku.

Tokom noći, oko 2.30 sati u Rumenci, na uglu ulica Oslobođenje i Partizanska, u saobraćajnoj nezgodi povređen je 20-godišnji motociklista. On je zbog preloma potkolenice, nakon inicijalnog zbrinjavanja, prevezen u Urgentni centar.

U nedelju, oko 8 časa, na uglu ulica Hadži Ruvimove i Janka Čmelika, u udesu je povređena 78-godišnja žena, pešak, kada je zadobila kontuzivne povrede glave i lumbalnog dela kičme. Nakon zbrinjavanja na licu mesta, prevezena je u Urgentni centar.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 14.30 sati, na Paragovu, povređen je muškarac star 47 godina, koji je sa naizgled lakšim povredama glave i stopala, nakon intervencije na mestu nesreće, prevezen u Urgentni centar na dalju dijagnostiku.

Oko 17 sati, na uglu Bulevara Jaše Tomića i Rumenačke ulice, prilikom pada sa bicikla povređen je 54-godišnji muškarac kada je zadobio naizgled lakše povrede glave. Pregledan je i prevezen u Urgentni centar.

Oko 17.30 sata, na mostu Duga, u udesu je povređena žena stara 42 godina, koja je sa naizgled lakšim kontuzivnim povredama, nakon inicijalnog zbrinjavanja, prevezena u Urgentni centar.

Oko 18.30, u Dunavskoj ulici u Futogu, prilikom pada sa motora povređen je 76-godišnji muškarac, kada je zadobio naigled lakše povrede noge-leve potkolenice. Zbrinut je i prevezen u Urgentni centar.

Takođe, lekarska ekipa Hitne pomoći pozvana je oko 20.30 sati da interveniše u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Fruškogorskoj ulici.

ODBIJANJE PREGLEDA: "Ekipe Hitne pomoći bez saglasnosti mogu da pregledaju osobe koje su bez svesti ili u momentu vitalno ugrožene, ali ako je osoba svesna pokreta, negira tegobe ili ne želi pregled, nemamo pravo da se mešamo. Možemo da ostavimo uput za naknadno javljanje, da skrenemo pažnju, pokušamo da savetujemo šta dalje da urade. Često se dešava da se osobe osećaju dobro, u momentu dolaska naše lekarske ekipe nemaju tegobe i nema potrebe za intervencijom, ali kada se povrede ohlade i počne da ih boli, ipak moraju da se jave u Urgentni centar", kaže za naš portal dr Mirjana Bursać.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan