HITNA POMOĆ: Troje povređeno u požaru i udesima tokom vikenda

HITNA POMOĆ: Troje povređeno u požaru i udesima tokom vikenda

Jedan muškarac povređen je u požaru, a dvojica u saobraćajnim nesrećama koje su se desile tokom subote u Novom Sadu.

Hitna pomoć je tokom vikenda imala uobičajen broj poziva i intervencija – 103 u subotu, 97 u nedelju, uključujući požar i dve saobraćajne nesreće, od kojih nijedna nije bila teža, rekla je za portal mojnovisad.com portparolka novosadske Hitne pomoći dr Mirjana Bursać. Pomoć su najčešće tražili hronični srčani i plućni bolesnici.

U udesu koji se dogodio u subotu oko 10 časova u ulici Narodnog fronta, povređen je muškarac star 80 godinu, koji je, nakon što je stabilizovan na licu mesta zbog povrede glave, prebačen u Urgentni centar.

U požaru koji je izbio u subotu oko 16.30 u ulici Alberta Tome povređen je muškarac star 63 godine, koji je, zbog inhalacije dima, zbrinut i prevezen u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila takođe u subotu na Bulevaru Jaše Tomića, kod pumpe "Avia" oko 23.30 časova povređen je 27-godišnji muškarac. Na mesto nezgode je izašla ekipa Hitne pomoći, koja je prebacila povređenog u Urgentni centar, nakon prethodnog zbrinjavanja na licu mesta zbog lakših povreda glave.

Nedelja je protekla mirno.

PRVA POMOĆ U SLUČAJU GUŠENJA: Portparolka Hitne pomoći upozorava da je kod slučajeva gušenja potrebno da se reaguje na vreme jer vrlo brzo može doći do prestanka rada srca i pluća, odnosno do smrti usled nedostatka kiseonika. Nažalost, gušenje je česta pojava kod dece. Osim hrane, deci mogu u disajnim putevima zapeti sitni delovi igračaka ili ostali predmeti koji mu mogu stati u usta. Ukoliko disajni put nije u potpunosti zatvoren i osoba počne da kašlje, dr Bursać naglašava da kašalj treba podsticati jer se na taj način strano telo lako može izbaciti iz organizma. Ukoliko vam se učini da se neka osoba guši, trebalo bi da je nekoliko puta snažno udarite dlanom između lopatica ili primenite Hajmlihov zahvat – stanite iza osobe koja se guši, rukama je obuhvatite oko stomaka i lagano je nagnite prema napred, pa brzo i snažno pritisnite trbuh prema sebi i gore.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan