Hitno potrebna pomoć za nastavak snimanja serijala "Zelena patrola na delu"

Hitno potrebna pomoć za nastavak snimanja serijala "Zelena patrola na delu"

Vojvođanska zelena inicijativa (VZI) proizvodi dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" koji se snima i emituje od 2010. godine.

Do sada je snimljeno više od 160 polusatnih emisija na teme iz oblasti zaštite životne sredine i kvaliteta života građana u Srbiji i regionu (Makedoniji, Crnoj Gori i BiH).

Serijal se premijerno emituje na N1 TV (svake nedelje u 21 h) i na još  40 lokalnih i regionalnih TV u Srbiji, potpuno besplatno, emisije se prevode na engleski radi učešća na medijskim konkursima i na festivalima dokumentarnog filma i reportaže u svetu.

 


Autorski tim serijala je osvojio, od 2010. godine do sada, najznačajnija medijska priznanja za istraživačko novinarstvo i izveštavanje iz oblasti zaštite životne sredine, kao i filmska za dokumentarni film i reportažu u Srbiji i svetu. Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije dodelilo je, 2016. godine, veliku povelju "Zelena planeta" Vojvođanskoj zelenoj inicijativi za serijal.

Kao najveći uspeh i potvrdu onog što rade ističu da "nikad nijedan pojedinac, ustanova, institucija, investitor, donosilac odluka nisu osporili iznete činjenice, interpretaciju ili kontekst, emisija iz serijala".

Šta je problem?

Nakon 13 godina i 160 emisija ostali su bez finansija.

Naglašavaju da se emisije emituju potpuno besplatno jer je cilj projekta "da se problemi u oblasti zaštite životne sredine učine vidljivim u javnosti kako bi se što brže i kvalitetnije rešili". 

Napominju da su pisali mnoštvo projekata, međutim, u poslednje vreme, na svim konkursima su "ispod crte, a milioni dinara podeljeni su nepoznatim organizacijama".

Ako se pogledaju projekti koji su prošli vidi se da se novac daje za projekte koji služe kao PR za institucije koje dodeljuju sredstva na konkursu. Sav novac se daje za prikrivanje ekoloških problema a ne za njihovo rešavanje – smatraju iz VZI i zaključuju da je "Zelena patrola" potrebna organizacijama civilnog društva i aktivnim građanima kao komunikacijski kanal prema medijima i javnosti.

Ako želite da pomognete ovim borkinjama i borcima za zdravu životnu sredinu, pomoć možete uplatiti na račun Vojvođanske zelene inicijative: 340-24649-91.

 

Priznanja u 2022. godini:

• Plaketa za istraživačko novinarstvo (NUNS i Ambasada SAD)
• Nagrada "Slađana Veljković" za novinarski poduhvat
• II mesto na 17. INTERFER-u, u kategoriji Društveno odgovorna reportaža
• Priznanje "Zlatna buklija" na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Velikoj Plani
• Na CMS Vatavaran, nominovan je film "Kosjerić – Ovde je vrag odneo šalu", za najbolji internacionalni ekološki film (Nju Delhi, Indija)
• Na VRMDŽA film festu dobio je priznanje za doprinos očuvanju prirodnog dobra i Nagradu za najbolji ekološki film
• Srebrni Pinkum za najbolji srpski ekološki film na SILAFEST-u

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milosh

  pre 317 dana i 16 sati

  Pa što ne pomogne N1, Djilas i drugi...imaju novaca koliko hoćeš. Stisli se ?

  Oceni komentar:
  0
  0