Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom?

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je da razmotri sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom trgovinskih objekata.

Radna grupa će napraviti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena, kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom, prenosi N1.

Ministarstvo navodi da će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini.

Jer, eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini – zaključuje se u saopštenju.

Kako prenosi "Danas", Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podržala je odluku o formiranju radne grupe uz obrazloženje da se nedelja "u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza".

Ona je podsetila i da je u sektoru trgovine u Srbiji zaposleno je 200.000 radnika, od čega su preko 70 odsto žene. 

Izvori: N1Danas

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran

  pre 375 dana i 19 sati

  Vlasnik sam prodavnice, apsolutno podržavam da se NE radi nedeljom.Dovoljno smo inteligentni kao nacija da se možemo snadbeti svim potrebštinama u subotu!
  Mame koje rado po trgovinskim lancima trebaju biti sa svojom porodicom ceo dan a uz to i biti dobre volje barem jednom nedeljno

  Oceni komentar:
  5
  22
 • Vesna

  pre 375 dana i 17 sati

  Nadam se da uskoro nijedna prodavnica i trzni centar nece raditi nedeljom!

  Oceni komentar:
  5
  25
 • mi

  pre 374 dana i 4 sata

  u evropi se ne radi nedeljom

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Perica

  pre 369 dana i 13 sati

  Apsolutno sam protiv zabrane rada nedeljom. Odakle bilo kome pravo da mi nameće kada smem a kada ne smem da radim. Za mene je nedelja radni dan kao i svaki drugi a subotom odmaram. I prestanite da se krijete iza očuvanja porodice. Za zdravu porodicu neophodna je komunikacija i dobri odnosi tokom čitave sedmice a ne samo jednog dana. I da dobijete taj dan kao neradni svi ćete ga iskoristiti za rad u kući a ne za odmor i porodicu. Uostalom policija, zdravstvo i druge službe rade tokom svakoda dana u sedmici, i ti ljudi se ne bude, a imaju porodice koje se nisu raspale zbog toga.

  Oceni komentar:
  24
  6