Hor AKUD "Sonja Marinković" vratio se iz Barselone ovenčan zlatom i srebrom

Hor AKUD "Sonja Marinković" vratio se iz Barselone ovenčan zlatom i srebrom

Mešoviti hor AKUD UNS "Sonja Marinković" osvojio je zlatnu diplomu u kategoriji mešovitih kamernih horova i srebrnu diplomu u kategoriji duhovne muzike na 7. Međunarodnom takmičenju i festivalu horova "Canta al Mar" održanom u Kalelji nadomak Barselone od 24. do 28. oktobra ove godine.

Zlatna diploma osvojena na takmičenju ovog ranga direktno kvalifikuje hor za učešće na Svetskim horskim igrama koje će biti održane 2020. godine u Flandriji. "Svetske horske igre" (World Choir Games) predstavljaju svojevrsnu horsku olimpijadu koja bijenalno okuplja više desetina hiljada horskih pevača iz svih krajeva sveta.
 
- Podsećamo da je naš hor bio kvalifikovan i za prethodne Svetske horske igre u Južnoj Africi ali da zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bio u mogućnosti da se takmiči – kaže se u saopštenju AKUD UNS "Sonja Marinković".

 

U skladu sa propozicijama festivala u kategoriji mešovitih kamernih horova naši sugrađani izveli su pet kompozicija: Mironczarnia – Jakub Neske, I vaghi fioriGiovanni Pierluigi da Palestrina, Akatist BogorodiciStevan Stojanović Mokranjac, Sicut cervus – Javier Busto i Cherry tree – Miroslav Štatkić, U kategoriji duhovne muzike takmičarski program mešovitog hora AKUD UNS "Sonja Marinković" činile su tri kompozicije: Ubi caritas – Ola Gjeilo, Mirabile Mysterium – Jacobus Gallus i Elijah Rock – Moses Hogan.
 
- Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i omogućili da se ovo putovanje ostvari. Posebnu zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada, a potom i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Hvala i stručnom timu AKUD-a na čelu sa direktorkom Julijanom Konstantinović na požrtvovanju i našoj dirigentkinji Dunji Deurić, čija su vizija, posvećenost i predan rad zaslužni za sve naše rezultate u poslednje četiri godine – kaže se na kraju saopštenja AKUD UNS "Sonja Marinković".
Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan