HOSTELI U NS SVE BROJNIJI: Momačke i devojačke večeri hit, Kinezi u naletu

HOSTELI U NS SVE BROJNIJI: Momačke i devojačke večeri hit, Kinezi u naletu

Novi Sad iz dana u dan posećuje sve više turista. To potvrđuje ne samo prisustvo stranaca na ulicama grada bez obzira na doba godine, nego i sve bolja ponuda smeštaja. Hosteli se otvaraju kao na pokretnoj traci, pa su osim Gradića i centra varoši, vidljivi i u ostalim delovima vojvođanske prestonice.


Vlasnik jednog od novosadskih hostela Ljubiša Anđelković potvrđuje da nas turisti pohode u većem broju nego pre par godina. Prema njegovim rečima najviše je turista do 40 godina, uglavnom parova, a dominiraju gosti iz bivših republika Jugoslavije.


- Od proleća do Nove godine je udarna sezona za hostele. I van tog perioda ima gostiju, ali slabije i uglavnom dolaze povodom sportskih manifestacija ili kulturnih događaja, na kojima učestvuju. Tu su i Česi, Slovaci i Poljaci koji na putu do mora redovno pauziraju u Novom Sadu. Sve više biciklista dolazi Dunavskom rutom, a motociklisti su redovna pojava. Svi su oni na proputovanju. Dolaze i turisti iz Zapadne Evrope. Ne bih mogao da izdvojim iz koje zemlje najviše. Možda, Holandija, Francuska, Danska... – rekao nam je je ljubazni vlasnik.


Kako nam je objasnio Ljubiša, hostele posećuju i stariji turisti ali najčešće za vikend, kako bi obišli Sremske Karlovce, Frušku goru i vinarije. U poslednje vreme, potpuni su hit momačke i devojačke večeri.

- Sve više dolaze mladići ili devojke sa ekipom da proslave poslednje veče pre stajanja na ludi kamen. Najviše ih je iz Slovenije, Hrvatske i Beograda. Ponuda hrane i pića je dobra, a za njih očigledno i jeftina, u drugom su gradu, ludo se provedu i vraćaju se kući, spremni za brak – uz osmeh priča Ljubiša.


- Krenuli su i Kinezi masovno da dolaze u hostele. I to svih uzrasta, od 18 do 70 godina. Ne dolaze u grupama, već pojedinačno ili u parovima. Na par dana obiđu Novi Sad i odu. Zadese se i građani iz Srbije ali je to uglavnom vezano za lečenje ili učestvovanje na nekom događaju – zaključio je naš sagovornik.

EVROPSKI IT STRUČNJACI RADE I PROVODE SE U NS:  U prilog porastu broja turista ide i sve masovnije izdavanje stanova preko specijalizovanih sajtova kao što je www.airbnb.com. Samo na ovoj stranici trenutno je u ponudi više od 100 stanova u Novom Sadu. U razgovoru sa vlasnicima saznali smo da su gosti većinom mladi i uglavnom iz Evrope i Beograda. Evropljani dolaze na Exit ili su na nekom proputovanju. Beograđani, isključivo na vikend lumpovanje. Nisu retki primeri da IT stručnjaci iz EU, na duži period iznajme stan i praktično ovde žive, malo se provode ali i rade preko interneta.

Tekst: Dejan Ignjić

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda praza

  pre 2487 dana i 21 sat

  a kakvi su im utisci kada je onaj svedski sto na slici izuzetno tanak?

  Oceni komentar:
  1
  2