Hranitelji u Vojvodini podižu više od dve hiljade dece

Hranitelji u Vojvodini podižu više od dve hiljade dece

Raste broj porodica spremnih da prođu obuku i brinu o tuđim mališanima.

Na evidenciji centara za socijalni rad u Vojvodini nalazi se 62.515 dece i mladih, a poražavajući je podatak da ih je svake godine 2.000 više. Među decom, najbrojniji su oni uzrasta od 15 do 17 godina, dok je mladih starosti od 18 do 26 godina čak 18.564. Ovi podaci predočeni su na sastanku predstavnika centara za socijalni rad i Centra za porodični smeštaj i usvojenje, piše portal "Večernjih novosti".

Tom prilikom navedeno je i da je 41.900 dece ugroženo siromaštvom i potiče iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći.

- Sve više je i napuštene dece, koja se prinudno smeštaju u hraniteljske porodicama – kazala je Maja Dumnić, iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu predstavljajući rezultate istraživanja.

- U prošloj godini čak 4.600 dece u Vojvodini je bilo u sukobu sa zakonom, a njih 2.884 su evidentirani kao žrtve nasilja – dodala je ona.

Na području Vojvodine je u porastu i broj hraniteljskih porodica, koje uz ispunjavanje uslova moraju da prođu provere i da prođu obuku kako bi se na pravi način starali o primljenom detetu. Lane je 2.204 dece bilo povereno porodicama koje su im zamenile biološke roditelje.

- Najčešći razlog zbog čega se deca smeštaju u hraniteljske porodice, u čak 50 odsto slučajeva, jeste nebriga roditelja . U ustanovama, odnosno u domovima je 540 dece, među kojima i 356 sa smetnjama u razvoju – navela je Dumnić a prenose "Novosti". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci betanija bez struje trg slobode novi sad Isključenje struje Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novosađani atheist rap koncert godine 2017 novorođenčad bez vode horoskop isključenja struje matična knjiga rođenih servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo koncert RHMZ Republički hidrometeorološki zavod transfuzija krvi bebe elektrovojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izložba porodilje Spens odbojka OK Vojvodina Vreme u Srbiji