Humanitarna fondacija "Prvi korak": Pomoć za prevremeno rođenu i obolelu decu

Humanitarna fondacija "Prvi korak": Pomoć za prevremeno rođenu i obolelu decu

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u svetu. Ono je uzrok čitavog niza komplikacija i oboljenja koje vrlo često dete prate kroz ceo život. Neke od najozbiljnijih posledica su oštećenje mozga, cerebralna paraliza i njeni različiti oblici. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se svake godine prevremeno rodi 15 miliona dece, dok u Srbiji taj broj dostigne čak 4.000 beba godišnje.

Kako to izgleda u stvarnosti saznao je i Bojan Kačavenda  kome se sin Mihajlo pre devet godina rodio sa desnostranom hemiperezom (pucanje kapilara u mozgu). To ga je motivisalo da osnuje Humanitarnu fondaciju "Prvi korak" sa ciljem da pomogne i unapredi kvalitet prevremeno rođene dece, dece obolele od cerebralne paralize, ali i mališana koji usled mnogih drugih bolesti ili nesreća, imaju poteškoće u razvoju. Jedna od glavnih akcija fondacije je kupovina Lokomat Pro specijalizovanog robotizovanog sistema za rehabilitaciju koji košta 330.000 evra.Namera nam je da taj sistem doniramo Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine (Dečja bolnica). Time ćemo omogućiti najkvalitetniju rehabilitaciju deci Srbije i to u sistemu zdravstvene zaštite, dakle besplatno, samo na uput. Lokomat Pro narodski rečeno ima osam pari ruku i pomaže deci u učenju, razvoju, vežbanju, korekciji hoda. Veoma je važan u procesu rehabilitacije ne samo kod prevremeno rođene dece, nego i dece sa mnogim drugim bolestima. Mnogi možda ne znaju, ali ovaj aparat biće bitan i deci koja se leče od SMA, jer posle primljenog leka i povratka u Srbiju, mala Sofija, Lana, Minja, Anika, Oliver i ostala deca, moraće da uče da hodaju, da ojačaju mišiće. Lokomat Pro može da pomogne i u oporavku posle sportskih povreda, posle teških saobraćajnih nesreća, kada ljudi bukvalno ispočetka uče da hodaju. Važno je to što sistem pamti pokrete, pa kada se jedan pokret nauči i kada se telo na to navikne, senzori robota odmah deluju i uslovljavaju učenje narednog pokreta. Da smo imali mogućnost za terapije uz pomoć ovog sistema, Mihajlu operacije verovatno ne bile potrebne – objašnjava Bojan.

Upravo dok su boravili u Rusiji zbog operacije, videli su na televiziji ruskog predsednika kako jednoj bolnici uručuje takav sistem. Naš sagovornik se ubrzo bacio na istraživanje. Saznao je da Srbija nema takvu opremu i došao je do podataka koliko takve terapije koštaju u okruženju.Najbliža destinacija je klinika Glavič u Hrvatskoj, koja poseduje Lokomat Pro. Odlazak na tri terapije koštao bi nas 90.000 evra, što nije dovoljno. A zamislite koliko ima dece i mladih kojima Lokomat Pro treba. Kažem mladih, jer ova mašina pomaže čak do 18 godina. A postoji i aparat za odrasle, koji pomaže posle nesreća, moždanih udara. Sistem je projekat japansko-švajcarske firme. Košta 330.000 evra i kupovinom bismo na duge staze obezbedili pomoć za mnogo dece – rekao je Kačavenda.

Otkad se rodio, pre devet godina, Mihajlo je prošao čak pet operacija  i mnogo vežbi da bi rešili problem grčenja desne šake i noge, kraću tetivu, ali i druge komplikacije koje su ga ometale u hodanju. Nakon poslednje operacije prošle godine, proveo je šest meseci u kolicima. Sve dok se bude razvijao i rastao, postoji mogućnost da će biti potrebne dodatne hirurške intervencije. Međutim, ako bi mogao da vežba na Lokomatu Pro bio bi pošteđen novih operacija. Bojan kaže da od 4.000 prevremeno rođene dece u Srbiji barem polovini je potreban robotizovani sistem za rehabilitaciju. Da bi pomogao toj deci i njihovim roditeljima, osnovao je Humanitarnu fondaciju "Prvi korak" kako bi obezbedili sredstva za kupovinu Lokomata Pro.Od osnivanja fondacija se bavi i poboljšanjem kvaliteta života prevremeno rođene i dece obolele od cerebralne paralize, kao i njihovih porodica. Fokusirani su na nabavku medicinske opreme i pomagala  koja se koriste u rehabilitaciji, za edukaciju dece, roditelja i javnosti. Takođe, okupljaju stručnjake i pružaju stručnu podršku, kreiraju mrežu partnerskih organizacija, rade na vršnjačkoj edukaciji i obezbeđuju finansijska sredstva za specifične medicinske tretmane. Do sada su organizovali nekoliko humanitarnih sportskih i kulturnih događaja. Za Lokomat Pro – specijalni robotizovani sistem za rehabilitaciju, fondacija je do sada prikupila nešto preko 30.000 evra. Iako je potrebna suma deset puta veća, Bojan Kačavenda nema nameru da odustane i poručuje roditeljima da se bore za svoju decu i da se udružuju.

Više o Humanitarnoj fondaciji "Prvi korak“, o svim akcijama fondacije i aparatu Lokomat Pro, može se saznati na njihovom sajtu i profilima na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram. Zainteresovani građani mogu donirati novac slanjem SMS poruke na 5300 ili uplatom na dinarski račun 340-11017164-24, kao i na devizni 340-10027258-87.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan