I muškarcima nakon 40. godine naglo opada plodnost

I muškarcima nakon 40. godine naglo opada plodnost

Muškarci koji u 40-im godinama razmišljaju o zasnivanju porodice, trebalo bi to što pre da realizuju, preporučuju stručnjaci. Nakon 41. godine smanjuje se šansa da postanu očevi.

Ne treba samo žene da brinu o biološkom satu. Muška plodnost takođe opada s godinama i čak svaka godina pravi razliku, upozoravaju naučnici . Nakon 41. godine kod jačeg pola znatno opada šansa da postanu očevi. Međutim, mnogi se pozivaju na primere kao što je Rod Stjuart koji je po osmi put postao otac i to u 66. godini. Članovi Rouling Stonsa, Roni Vud je blizance dobio u 68. godini, dok Mik Džeger u 72. godini čeka svoje osmo dete. Takve slučajeve, ipak, treba uzimati s rezervom.

Upozorenje stiže nakon istraživanja sprovedenog na pacijentima koji su se podvrgli oplodnji "in vitro". Ovom tehnikom vrši se oplodnja jajne ćelije spermom izvan tela, pa je naučnicima moguće utvrditi uticaj starosti muškarca donora nauspešnost začeća. Sve jajne ćelije donirale su mlade, zdrave žene, tako da su jedini uticaj na oplodnju mogli imati muškarci.

Rezultat je bio jasan - uspešnost oplodnje opada za sedam odsto sa svakom godinom više koju napune muškarci nakon 41. godine, dok se posle četrdeset i pete taj procenat povećava. Interesantno je i da je prosečna starost muškaraca čije se partnerke podvrgavaju oplodnji "in vitro" 41 godina. Šanse za uspeh su 60 odsto za 41-godišnjake i samo 35 odsto za one stare 45 godina.

 

 
Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje servisne informacije novi sad obustava rada horoskop isključenja struje zodijak vremenska prognoza novi sad tomislav mandić sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja bebe gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo štrajk poštara matičar novi sad novorođenčad betanija dnevni horoskop isključenje vode bez vode elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije novosadsko porodilište štrajk u pošti bez struje astrologija