I oko Novog Sada ima zaostalih NATO bombi

I oko Novog Sada ima zaostalih NATO bombi

Bombe zaostale posle NATO bombardovanja kriju se na više od 150 lokalcija u Srbiji. Na još oko 10 lokacija u opštinam Preševo i Bujanovac nalaze se razne vrste mina, uglavnom protivpešadijskih.

Najgora situacija je, prema podacima Centru za razminiranje Srbije, u okolini Bujanovca, Sjenice i Paraćina.

Razne bombe i rakete, međutim, mogu se naći i u drugim delovima zemlje - kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod Šapca, Valjeva, Ućica, Čačka...

Najveću pretnju po građane i dalje predstavljaju kasetne bombe, koje se nalaze na još oko tri miliona kvadrata. One eksplodiraju i na najmanji dodir. Zato se ne smeju dirati ili pomerati. Čak ih i demineri uništavaju na licu mesta. Ukoliko naiđete na neeksplodiranu napravu, odmah pozovite policiju.

U eksploziji jedne takve kasetne bombe MK-4, u nedelju je na Kopaoniku teško povređen deminer Mladen Gluhović sa Pala.

Kasetne bombe bačene na 160 lokacija

Tokom 78 dana bombardovanja 1999. godine NATO je bacio kasetne bombe na više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, ne računajući opštine na Kosovu i Metohiji.

Uglavnom su korišćene bombe koje u sebi sadrže od 145 do 247 komada kasetne municije. Pre pada na zemlju velika, kontejner bomba se otvara i rasipa manje, kasetne bombe po terenu, pokrivajući tako ogromnu površinu. Na teritoriji Srbije kasetna municija se, prema podacima Centra za razminiranje, još nalazi na površini od oko tri miliona kvadrata.

Situacija je nešto bolja kada je reč o klasičnim avionskim bombama i raketama koje nisu eksplodirale. Pretpostavlja se da se one nalaze na oko 150 lokacija, ali su one u zemlji na dubini i do 20 metara. One zbog toga ne predstavljaju toliku opasnost za građane. Otkrivaju ih, uglavnom, pri nekim iskopavanjima i građevinskim radovima.

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan