I u Novom Sadu otkrivena tekstilna roba sumnjivog kvaliteta

I u Novom Sadu otkrivena tekstilna roba sumnjivog kvaliteta

Nakon laboratorijske analize tekstilne robe, tržišna inspekcija u protekloj godini otkrila: Od 320 uzoraka, 105 sirovinski nije kao u deklaraciji

Laboratorijska analiza tekstilne robe u Srbiji potvrdila je sumnju da je u pamučnoj odeći sve manje prirodnih materijala. Trećina od kontrolisanih uzoraka, kako pokazuju rezultati, odstupa od deklarisanog sastava. To znači da u našu zemlju stiže garderoba i metraža, koja je u većini slučajeva napravljena od materijala sumnjivog kvaliteta. Mnoge to i ne čudi, jer kažu da odavno izostaju detaljnije kontrole štofova, kože i platna od koji su ti komadi proizvedeni.

U Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu trgovine Srbije, međutim, tvrde da redovno kontrolišu tu robu. Ukupno je u protekloj godini od trgovaca na malo i veliko, uvoznika i proizvođača uzeto 320 uzoraka metražne robe i odevnih predmeta i ispitano u akreditovanoj laboratoriji CIS Instituta Beograd. Prilikom uzorkovanja vodilo se računa da uvozni proizvodi podjednako budu zastupljeni po poreklu kako oni iz EU, tako i Turske i Kine.

- Ispitivanjem i analizom uzoraka od strane kontrolne laboratorije CIS Instituta Beograd, ocenjeno je da kod 105 uzetih uzoraka sirovinski sastav odstupa od deklarisanog, što iznosi 32,81 odsto - kažu u Tržišnoj inspekciji.

Dozvoljeno odstupanje prema Pravilniku je "plus minus tri odsto" od deklarisanog sirovinskog sastava po komponentama masenog učešća tekstilnih vlakana u proizvodu. Ispitivanjem uzoraka uočeno je kod više njih značajno odstupanje oko 20 do 30 odsto manji sadržaj pamuka u odnosu na deklarisani na samom proizvodu ili etiketi. Ovako veliki procenat neispravnih uzoraka u Inspekciji objašnjavaju time što se uzorkuju samo proizvodi za koje se sumnja da imaju nedostatke.

Utvrđeno je da po 11 uzoraka nije ispravno u Beogradu, Valjevu i Kragujevcu, po 10 u Novom Sadu, Zrenjaninu i Jagodini, šest u Subotici i Novom Pazaru. U Pančevu je otkriveno sedam uzoraka, po četiri je bilo neispravno u Inđiji, Boru i Kruševcu, a u Aranđelovcu i Nišu po tri. Sirovinski sastav odstupa od deklarisanog i u dva uzorka u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Somboru i Užicu i po jedan u Smederevu, Kraljevu, Zaječaru i Prokuplju.

- Privremeno je stavljeno van prometa robe u vrednosti od 184,8 miliona dinara, jer zatečeni tekstilni proizvodi nisu usaglašeni sa propisanim tehničkim zahtevima - kažu u Tržišnoj inspekciji. - Neki artikli nisu deklarisani na srpskom jeziku, jer nemaju uverenja o kvalitetu ili nemaju deklaracije prema Pravilniku o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan