I u Novom Sadu radnici RGZ ponovo u štrajku

I u Novom Sadu radnici RGZ ponovo u štrajku

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) stupili su u sredu 27. februara ponovo u štrajk u svim organizacionim jedinicama u Srbiji.

Radnici i radnice revoltirani su jer se ne poštuje Sporazum o prekidu štrajka, kojim je 21. januara prekinuta jednomesečna obustava rada u ovoj ustanovi, a kojim je trebalo da se uvaže zahtevi zaposlenih u vezi sa platama, prenosi portal 021.rs.

Sada se traži da se svim zaposlenima isplate primanja po postignutom dogovoru, da Vlada Srbije i rukovodstvo RGZ ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, što je dovelo do pogrešnih tumačenja odredbi, da se pokrene nadzor nad radom rukovodstva ustanove, ali i javno objave informacije o Geosrbiji u okviru RGZ-a, broju angažovanih.

Kako prenosi 021.rs, za razliku od prethodnog štrajka, kada su vrata katastra u Novom Sadu bila zaključana mesec dana, ovog puta građani imaju pristup šalterima.

Iako se u odluci o štrajku navodi da se neće primati novi predmeti i da će biti obustavljeno izdavanje dokumenata, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana, u Novom Sadu su, barem za sada, šalteri otvoreni.

- Vrše se veliki pritisci na zaposlene koji su u štrajku, naročito na one koji su zaposleni po ugovoru o delu ili na određeno vreme, jer im se preti otkazom, pa moraju da se izjašnjavaju da li će da rade ili ne. Mi molimo građane i naše stranke da nas razumeju, mi drugog načina nemamo. Stanje u katastru mora da se sredi, jer ako se ne počne sa tim, stanje će uvek biti ovako loše. Veliki je napad na štrajkače, koliko sam čula, u pojedinim službama šalteri su otvarani na silu. Molimo građane da nas podrže – rekli su u novosadskom štrajkačkom odboru. 

Uprava RGZ smatra da je aktuelni štrajk nezakonit i optužuju sindikat "Nezavisnost" i Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata da su politički instruisani. Kako tvrde, ispunili su sve zahteve iz Sporazuma. Oni dodaju da su "državni službenici katastra izmanipulisani i zloupotrebljeni", te da Odeljenju finansija nije stigla nijedna pisana primedba zaposlenih na obračun plata. 

Prema dogovoru sindikalista sa Ministarstvom za rad, u narednih godinu dana trebalo bi da se isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika, zbog čega su plate u 2018. godini smanjene za 35 odsto.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu 021.rs.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan