Ignjatu Pavlasu spomen-ploča u Železničkoj ulici, Exit gradi "šajku" na Tvrđavi

Ignjatu Pavlasu spomen-ploča u Železničkoj ulici, Exit gradi "šajku" na Tvrđavi

Na dnevnom redu današnje sednice Saveta za kulturu Skupštine Grada Novog Sada bili su razmatranje inicijative "Macchiato kuća" d.o.o. iz Novog Sada za postavljanje spomen-ploče Ignjatu Pavlasu na kući u Železničkoj 10 u Novom Sadu i Razmatranje inicijative Fondacije Exit za podizanje umetničke instalacije na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Poznati novosadski rodoljub, advokat, nacionalni dobrotvor, predsednik Sokolskog udruženja, Ignjat Pavlas, stanovao je u kući u Železničkoj br.10 od 1922. do 1942. godine. Кuća ne uživa zaštitu kao kulturno dobro, niti se nalazi pod predhodnom zaštitom. DOO "Macchiato kuća" smatra da bi, s obzirom na veličinu lika i dela Ignjata Pavlasa, bilo primereno postavljanje spomen-ploče na uličnoj fasadi ove kuće i spremno je da snosi troškove postavljanja, kaže se u saopštenju gradskog parlamenta.

Umetnička instalacija na Petrovaradinskoj tvrđavi planirana je da bude napravljena na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda, "šajke", koji su koristili Srbi vojnici-graničari iz vremena Vojne Кrajine. Dužina instalacije iznosi 10 metara, širina 1,5 metara, visina 2,5 metra, od aluminijuma je, bele boje, postavljena na kamenom postamentu dužine oko 3 metra i nalaziće se u podnožja Petrovaradinske tvrđave, desno od Hornverka prema Dunavu. Instalacija će biti urađena po konceptu i u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono. .

Obe inicijative Savet je jednoglasno prihvatio i uputio zahtev za dostavu mišljenja od stručnih službi, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Javnog preduzeća "Urbanizam" Zavod za urbanizam Noi Sad, kaže se u saopštenju iz gradske skupštine.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje jkp novosadska toplana isključenje vode RHMZ MUP novosađani raspored sahrana i ispraćaja bez struje novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop Isključenje struje vremenska prognoza novi sad policija bebe protest matičar novi sad novorođenčad sahrane novi sad servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad mup novi sad horoskop bez vode JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod betanija jkp lisje horoskopski znaci