IGOR JURIĆ: Izvesno uvođenje sistema "Amber alert"

IGOR JURIĆ: Izvesno uvođenje sistema "Amber alert"

Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde koji je održan danas u Beogradu, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić kaže za Tanjug da je sada već izvesno uvođenje sistema "Amber alert".

Uvođenje ovog sistema inicirala je upravo Fondacija, a sistem služi za uzbunu kada dođe do nestanka deteta.

Igor Jurić je naveo da će sledeće sedmice imati još jedan sastanak u Ministarstvu pravde gde će se diskutovati o detaljima o potrebi izmene zakona ili donošenja posebnog zakona – leks specijalis, koji bi propisao obaveze svih činilaca u ovom sistemu.

– Nakon sastanka, Fondacija će organizovati dve javne rasprave na ovu temu i pokušaće da okupi na sve činioce sistema – od televizija sa nacionalnom fekvencijom, mobilnih operatera, natfnih kompanija koje poseduju benzinske pumpe, trgovinskih lanaca – naveo je Jurić.

Sistem "Amber alert" podrazumevao bi da, kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinsnki lanci u kojima je to moguće.

Jurić očekuje da će svi akteri ovog sistema zaključiti Memorandum o saradnji, i da će sistem biti uveden u što kraćem roku.

U evropskim zemljama u kojima se primenjuje, ovaj sistem se pokazao uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece, dok je "Amber alert" u SAD prošle godine pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava, rekao je ranije osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan