Igračka-plačka: Petarde opasne po život

Igračka-plačka: Petarde opasne po život

Znamo svi da petarde nisu igračke, da ih ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to nemaju dozvole, a posebno da ih deca ne kupuju i ne koriste bez kontrole roditelja. Upozorenja su, manje više, svake godina ista, ali povrede ipak ne izostaju.

Nemojte uopšte da koristite petarde jer time rizikujete da prazničnu atmosferu zamenite bolničkom. Naročito je opasno kada se petarde stavljaju u staklene flaše ili tegle, koje se pri detonaciji rasprše na sve strane i mogu da izazovu ozbiljne povrede.

- Povrede od petardi idu od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha - kaže doktor Dragan Stojićević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

- Kupujte petarde i pirotehnička sredstva samo u ovlašćenim prodavnicama jer to garantuje veću bezbednost - kaže načelnik Uprave za vanredne situacije grada Beograda Rade Milošević.

Zakon je vrlo jasan - pirotehnicka sredstva mogu da prodaju isključivo ovlašćene prodavnice koje imaju rešenje za prodaju takve vrste robe. Takođe, maloletna lica, odnosno, lica starosti do 18 godina ne mogu da kupe pirotehnička sredstva i prodavac je dužan da izvrši neophodnu kontrolu i upozna takvu osobu da ne može da kupi pirotehničko sredstvo.

Stevan Cvetković iz prodavnice "Snajper", koja se bavi prodajom oružja i pirotehnike, apeluje na roditelje da ne puštaju decu da sama kupuju petarde na ulici, već da pođu sa njima i petarde kupe u ovlašćenim radnjama.

 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan