"Ikos keramika": Predmeti od keramike koji mame osmehe

"Ikos keramika": Predmeti od keramike koji mame osmehe

Neodoljivo romantični, dečje nežni, kvalitetni i praktični. Tako bismo najbolje mogli da opišemo predmete od keramike, nastale u ovoj maloj porodičnoj radionici. Bilo da odaberete šarmantnu šolju za uživanje u čaju, činije za pripremu omiljenog ručka ili prosto ukrase za vaš dom, jedno je sigurno – uvek će vam ulepšati ugođaj.

"Ikos keramika" je rođena u Sarajevu pre tačno tri decenije, kada ju je osnovao Vladimir Savić, profesor Mašinskog fakulteta, sa ciljem izdavanja stručne literature. Deset godina kasnije, njegova ćerka Tamara doselila se u Novi Sad i odlučila da porodičnom čedu da novu dimenziju. Spojem teorije i prakse, umetnosti i svakodnevnice 2008. godine firma širi delatnost na izradu umetničke keramike. Tako je nastao mali ali prepoznatljivi brend unikatnih predmeta za kuću. 


– Još tokom školovanja na
Akademiji umetnosti dobila sam uvid i  potrebno znanje za neke prve korake u svet keramike. Kasnije, kako je "Ikos" porodica rasla, rasla su i moja znanja, pa tako danas mogu da kazem da sam u potpunosti ovladala proizvodnim procesom – od ideje do realizacije – počinje razgovor Tamara Savić.

"Ikos" paletu čini širok spektar upotrebnih, kao i dekorativnih predmeta. Tu su tanjiri, šolje, tacne, činije, saksije, držači za sapune, zvončići, praznični ornamenti... Materijal koji se koristi pri izradi samog proizvoda je glina, a što se tiše kolorizacije i prilagođavanje proizvoda za humanu upotrebu, u ceo proces  se dodaju i razni pigmenti i glazure.

 

– Svaki proizvedeni komad je nekada bio tek parče gline kojem se postepeno udahnuo život. Rukom oblikovani radovi peku se dva puta, na 900 a zatim i do 1.100 stepeni, kako biste što duže mogli da uživate u Vašem omiljenom "Ikos" dizajnu. Nakon biskvitnih pečenja, sledi osmišljavanje kolorizacije i ornameture koja će da krasi sam komad. Na kraju i samo pakovanje kao i transport do novih domova naših "članova" čine važan deo celokupnog procesa – opisuje naša sagovornica.


Tamara napominje da je na ovaj način školovala dve ćerke i baš one su joj danas verni pomagači. Tako porodična firma polako, ali sigurno dobija i nove naslednike.
Sara i Hana prisutne su u procesu rada od početka do kraja, ali su primarno zadužene za vizuelni identitet i digitalnu promociju. A šta nju inspiriše pri osmišljavanju proizvoda, objašnjava u nastavku razgovora: 

– Dizajn samih proizvoda smišljam ja, ali inspiraciju crpim iz prirode i, baš kao u prirodi, sve  iz naše radionice je unikatno i jedinstveno. Neretko se dešava da mi deca i životinje budu inspiracija, posebno naša tri udomljena psa i dve mačke. Motivi, boje i stil zavise od mnogo faktora. Jedan od tih faktora bi bila i sama granulacija gline koju sam u tom trenutku izabrala kao materijal sa kojim će proizvod biti modelovan. Ali, moja preferencija su, svakako, oduvek bili pastelni tonovi.

 


Da bi se svaki proizvod isticao na pravi način, kako po dizajnu, tako i po kvalitetu, potrebno je izdvojiti od nekoliko sati do celog dana.
     

– Pravljenje proizvoda je veoma zahtevno, obuhvata mnogo faza i samim tim ne postoji nijedna koju bih mogla posebno da izdvojim kao laku ili tešku, dužu ili kraću. Primera radi, od ideje do realizacije, kada bi se ceo proces sažeo u jedan radni dan, prosečno vreme za jednu šolju bi bilo nekoliko sati. Naravno, ovo vreme je sa izuzetkom faze koja obuhvata hlađenje peći u dva puta po 24 časa.


"Ikos" proizvodi šarmirali su mnoge, kako mlade tako i starije. Prema Tamarinim rečima, kupci su češće žene ali fanova ima i među muškarcima. Ako su se dopali i vama, možete da ih potražite na internetu ili na prodajnim mestima u gradu. 

– Svakodnevno objavljujem na svom Instagram profilu i na Fejsbuk stranici dostupne proizvode, iako ih iza kulisa ima mnogo više. Što se tiče onlajn šopova, naše komade možete pronaći na sajtu zanateria.rs a uskoro i na komunamarket.rs. Ako zavirite u "Jucin dućan", suvenirnicu u Muzeju Vojvodine, "Werkstat" u Petrovaradinu, takođe ćete naići na "Ikos keramiku", a prodajemo je i u Subotici, Zrenjaninu kao i u našem studiju u Novom Sadu – zaključuje Tamara.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.
 

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan