Ima li roditelj pravo na bolovanje kad dete mora u samoizolaciju

Ima li roditelj pravo na bolovanje kad dete mora u samoizolaciju

Povratak dece u školske klupe i u vrtiće obeležio je tek nekoliko slučajeva infekcije korona virusom. Pravila se u tom slučaju razlikuju u zavisnosti od toga koliko je dece zaraženo, pa dete ili čitava grupa mora u izolaciju.

Postavlja se pitanje, šta roditelj može da radi kad njegovo dete oboli od korone ili mora u samoizolaciju? Proveravali smo odgovor na pitanje koje muči mnoge roditelje i koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju.

– U situaciji kada je detetu zbog zaraze korona virusom određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i ona po Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65% - rekli su za Telegraf Biznis iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65%, a može biti i 100% što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu, istakli su nam u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način, tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je dete mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 posto.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan