Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova je u padu

Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova je u padu

Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova (neto) iznosila je 47,1 milijardu dinara na kraju trećeg tromesečja ove godine i niža je za 1,4 odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate u fondove, isplate iz fondova i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja. U trećem tromesečju ove godine ukupne uplate iznosile su milijardu dinara, članovi su povukli oko 733 miliona dinara, dok je gubitak od ulaganja iznosio 915,1 milion dinara, pokazuju podaci NBS.

Struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije izmenjena na kraju trećeg tromesečja 2022. godine u odnosu na prethodni period, najveći udeo imale su državne obveznice koje su činile 76,4 odsto ukupne imovine.

Privatni penzijski fondovi koji u Srbiji postoje 15 godina nisu ispunili reformska očekivanja, ocenio je Fiskalni savet početkom 2022. godine, u analizi Fiskalnog saveta o dosadašnjem radu ovih fondova u Srbiji.

Glavna zamerka koju navodi Fiskalni savet je ta što dosadašnja investiciona politika, koja se dominantno oslanja na državne obveznice, nije u stanju da štedišama pruži zadovoljavajuće stope prinosa koji su u prethodne dve godine bili negativni u realnom iznosu. Na primer, 2020. godine minus 0,3 odsto i 2021. minus 6,1 odsto.

Prema podacima NBS, prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju trećeg tromesečja ove godine iznosi oko 47 godina, a najviše je korisnika starosti od 40 do 60 godina, i to 62 odsto. Isto tako, procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosi 30,2 odsto, dok je procenat korisnika starijih od 58 godina 17,7 odsto.

Ukupan iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove u trećem tromesečju ove godine iznosi ukupno 1,02 milijarde dinara. Od ukupnih uplata 37,1 odsto odnosi se na individualne uplate, 33,2 odsto uplaćuju poslodavci doprinose u penzijske fondove za svoje zaposlene.

Prema poslednjim podacima NBS, primetan je rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Nove Ekonomije.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Minus 6% prinosa

    pre 479 dana i 10 sati

    U Srbiji nijedna ideja finansijskog zapada ne funkcioniše, jer se mnogo krade.
    Štediš za privatni penzioni fond, a prinos MINUS 6%.
    Dakle investirali su tvoje novce tako da su izgubili.
    Ili nas je taj zapad, predvideo da izgubimo i da ljudi budu oštećeni.
    Neki oblik krađe svakako jeste.
    Kad raspolažeš tuđom imovinom, možeš ukrasti i zatim prikazati to kao lošu investiciju.

    Oceni komentar:
    0
    9
  • Relja

    pre 477 dana i 11 sati

    Pa mi se nikad necemo nauciti pameti , zaboravili smo devedesete kako su opljackali ovaj narod .

    Oceni komentar:
    0
    1