Imunitet na korona virus steklo 20,7 odsto ukupnog stanovništva u Srbiji

Imunitet na korona virus steklo 20,7 odsto ukupnog stanovništva u Srbiji

Najviše otpornih na korona virus je među mlađima od 19 godina, jer su rezultati druge Nacionalne studije seroprevalencije SARS-CoV-2 pokazali da gotovo svaki treći, 31,8 odsto, u ovoj uzrasnoj grupi ima IgG antitela na koronu, dok je 20,7 odsto ukupnog stanovništva steklo imunitet na Kovid-19, pišu danas "Novosti".

Kako saznaje taj dnevni list, na osnovu izveštaja studijskog tima Instituta za epidemiologiju, na Kovid-19 pre ovog, dosad najjačeg, trećeg talasa epidemije, imunitet na virus korona steklo je 20,7 odsto stanovništva.

To je utvrđeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 domaćinstava, odnosno ukupno 2.500 ispitanika.

Kad se posmatra ukupna populacija od SARS-CoV-2, zvanično su najzaštićeniji stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Šapca, jer gotovo svaki peti, 23,1 odsto, u ovim krajevima ima antitela koja ga štite od infekcije Kovid-19, pišu "Novosti", uz konstataciju da je u drugom talasu epidemije korona zvanično najjače "udarala" u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Studija je počela da se radi 26. juna, a nalazi ove studije koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP), tek će zvanično biti objavljeni.

Posle Šumadije i zapadne Srbije (23,1 odsto), po imunitetu prednjače južna i istočna Srbija sa 21,8 odsto otpornih i Vojvodina sa 18,8 odsto, dok je Beograd, iako je jedno od najvećih žarišta od početka epidemije, naročito u ovom trećem talasu, tek na četvrtom mestu sa 16,9 odsto onih koji su razvili prirodni imunitet.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan