IMUNOLOŠKINJA: Očekuju se nove vakcine protiv kovida, stare više nisu efikasne

IMUNOLOŠKINJA: Očekuju se nove vakcine protiv kovida, stare više nisu efikasne

Imunološkinja dr Emina Milošević objasnila da je vakcina protiv korone, kojom smo se prvo vakcinisali, izgubila svoj efekat, jer je virus napredovao.

Milošević je istakla da kovid ne prestaje da bude javni zdravstveni problem, iako je Svetska zdravstvena organizacija 5. maja proglasio kraj epidemije, zdravstveni sistem mora da bude u pripravnosti, piše N1.

To što nije urgentni zdravstveni problem, ne znači da ne postoji – upozorila je Milošević u emisiji "Dan uživo".

Kako je imunološkinja objasnila, očekuju se nove vakcine koje sadrže najnoviju varijantu virusa.

Nadam se da će ih i naša zemlja imati, jer je ono na šta se fokusiramo su rizične grupe. Vakcina kojom smo se prvo vakcinisali se više ne daje, ne primenjuje se, jer je izgubila svoj efekat, pošto je virus napredovao – navela je imunološkinja.

Ona je istakla da je problem "mi još uvek nemamo i nismo nabavili te vakcine, ne znam da li smo se izjasnili da ih želimo".

Na pitanje ako su građani do sada dobili tri ili četiri doze vakcine, da li je potrebno ponovo da se vakcinišu, Milošević je istakla da se svi hronični bolesnici stariji od 60, pa čak i mlađi sa pridruženim bolestima obrate svom lekaru kada vakcine budu raspoložive.

Za ostale i dalje je polemika da li će biti korisna. Ta polemika se odnosi na to da li imamo dovoljno novca da kupimo za sve ili da je obezbedimo za određenu rizičnu grupu, ali to ne znači da za nekog ko nije u rizičnoj grupi je ta vakcina loša – objasnila je sagovornica N1.

Što se tiče vakcinacije protiv gripa, Milošević smatra da se može vakcinisati i dok traje sezona gripa.

Oceni vest:
0
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 3 dana i 5 sati

  Zasto lazete? Nikada nisu ni bile efikasne, niti ce biti... Sluze samo da farmakomafija zaradi milijarde.

  Oceni komentar:
  0
  5