Indijski orah – pomoć kod mnogih zdravstvenih problema

Indijski orah – pomoć kod mnogih zdravstvenih problema

O lekovitim dejstvima indijskog oraha uvek se priča u superlativu. Pokazalo se da je jako dobar u lečenju depresije, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Indijski orah sadrži veoma važnu amino kiselinu triptofan koja je zadužena za regulaciju raspoloženja, popravljanje ponašanja i poboljšnja kvaliteta sna. Ukoliko konzumirate redovno indijski orah osećaćete se rasterećeni od stresa, bez anksioznosti i depresije. Dve šake oraha sadrže istu količinu ove aminokiseline kao i većina antidepresiva, samo bez neželjenih dejstava koja ih prate.

Degeneracija mišića je jedan od najvećih krivaca za gubitak vida kod Amerikanaca, čak i za kataraktu i glaukom. Indijski orah sadrži veliku količinu antioksidanta zeaksantina koji se absorbuje u očima i daje im bolju zaštitu od štetnih UV zraka. Takođe, obezbeđuje i zaštitu od mišićnih oštećenja tipičnih za starenje.

U ovom periodu kada vladaju grip i prehlada, indijski orah može da bude vaš saveznik u jačanju imuniteta i pomaže u regulaciji telesne težine. Samo jedna porcija od 100 grama oraha daje vam 30 odsto preporučene doze vitamina B6. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva i savetuje se njegovo uzimanje kod prehlade i gripa.

Za srce su posebno važne palmitoleinska i oleinska kiselina kojima orasi obiluju. One smanjuju loš LDL holesterol i povećavaju nivo dobrog holesterola HDL. Time smanjuju rizik od šloga, infarkta i smanjuju šanse od razvoja bolesti koronarne arterije. Indijski orah je dobar za prevenciju zgrušavanja krvi i embolije.

Iako mali, indijski orasi su dobar izvor kalorija koje će vam sigurno dati neophodnu energiju koja vam je potrebna da preživite dan. Bogati su vitaminima, mineralima i poznati su borci protiv ozbiljnih oboljenja uključujući i rak.

Ova vrsta oraha ima specifičan ukus, ali je i veoma bogata vitaminom C.

U prodavnicama indijski orah uvek nalazimo isključivo bez ljuske jer se ispod nje nalaze toksična ulja koja mogu da izazovu opekotine u dodiru sa kožom.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novorođenčad novi sad zdravlje nova godina Republički hidrometeorološki zavod smanjen pritisak vode betanija vremenska prognoza novosađani novosadsko porodilište elektrovojvodina Novo naselje vojvodina ns seme servisne informacije novi sad OK Vojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija isključenje grejanja JKP Gradsko zelenilo bez vode Isključenje struje isključenje vode prognoza vremena bez grejanja odbojkaši vojvodine Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana sneg bez struje