INFOSTUD: Porast broja oglasa za posao, srednja stručna sprema i dalje traženija

INFOSTUD: Porast broja oglasa za posao, srednja stručna sprema i dalje traženija

Na domaćem tržištu poslova u proteklih osam meseci 2019. godine i dalje su bili najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci, dok je kao i prethodne godine, najteže bilo doći do frizera, kuvara, zidara i stolara, prema rezultatima analize sajta "Poslovi.infostud.com".

Iz tog najvećeg on-line oglašivača obaveštavaju da je broj aktivnih oglasa u navedenom periodu porastao za 17 posto, a takođe i broj  kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije.

Najčešće objavljivani oglasi

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani u prvih osam meseci 2019. godine su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnike.

Kada govorimo o IT oblasti najtraženiji su bili: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, NET Developer i PHP Developer.

Sa druge strane najtraženije pozicije van IT oblasti su bile: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, Telefonski operater i administrativni radnik. Ovo su ujedno i pozicije na koje su kanidati u najvećem broju i konkurisali.

I ove godine, kao i prethodne, podaci pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar,mesar, pekar), građevine (armirač, zidar ) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar).


Srednja stručna sprema i dalje traženija

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, trend koji nas prati od 2016. godine jeste da je i dalje traženija srednja stručna sprema koju su poslodavci tražili za više od polovine ukupnog broja raspisanih oglasa za posao. Sa druge strane za svega 11 posto poslova bio je neophodan završen fakultet ili master, a za 35 posto poslova Visoka škola ili Bachelor.

Neslaganje u ponudi i potražnji beležimo opet kroz stručnu spremu kandiata koji su konkurisali na ponuđene poslove. Tako su u potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa
srednjom stručnom spremom.

Iako su poslodavci u većoj meri tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, to i dalje nije smanjilo kriterijume. Tako je skoro 7500 oglasa za posao bilo na stranom jeziku, gde je poslodavac tražio poznavanje stranog jezika na kom je oglas napisan. Za oko 7.000 oglasa bio je u pitanju Engleski jezik, dok su se u manjoj meri tražili Mađarski, Nemački i Ruski.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad servisne informacije isključenja jkp lisje Spens raspored sahrana i ispraćaja horoskop sahrane novi sad isključenja struje uhapšen diler betanija Novosadska racija astrologija sremska kamenica izmena trase autobusa isključenje vode novosadsko porodilište saveti obeležavanje novosadske racije JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop zdravlje elektrovojvodina bez vode bebe novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zodijak raspored sahrana novi sad