INICIJATIVA: Ignjatu Pavlasu spomenik u Novom Sadu

INICIJATIVA: Ignjatu Pavlasu spomenik u Novom Sadu

Obeležavanje 100-godišnjice prisajedinjenja prilika za postavljanje biste znamenitog Novosađanina.

U nameri da otrgne od zaborava velikog rodoljuba i humanistu Ignjata Pavlasa, koji je zajedno sa suprugom Olgom ubijen u zloglasnoj Raciji 1942. godine, novosadski istoričar Ilija Petrović je još pre deset godina podneo inicijativu za postavljanje njegove biste u centru grada.

- Tu inicijativu pre četiri godine sam obnovio, a nedavno sam je uputio i Pokrajinskoj vladi – kaže Petrović za "Novosti", izražavajući uverenje da je vlada APV prava adresa.

Odluka Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji dobrim delom je zasnovana i na delovanju dr Pavlasa, novosadskog advokata, u čijoj su kancelariji na kraju Velikog rata držane i prve sednice Srpskog narodnog odbora.

- Zbog ogromnih zasluga u tim sudbonosnim danima i zbog njegovih drugih značajnih društvenih aktivnosti u međuratnom periodu, predložio sam da se uspomena na dr Pavlasa sačuva tako što bi njegova bista bila postavljena na početku ulice koja nosi njegovo ime – navodi Petrović i podseća da je poznati politički aktivista bio na čelu izaslanstva, koje je tražilo da srpska vojska uđe u Novi Sad, novembra 1918, kao i da je na velikom narodnom zboru, u ime naroda, pozdravio oslobodioce.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan