Inicijativa "Mame su zakon" traže sastanak sa ministrima i premijerkom

Inicijativa "Mame su zakon" traže sastanak sa ministrima i premijerkom

Inicijativa "Mame su zakon" danas je uputila zahtev ministru Zoranu Đorđeviću, ministarki Slavici Đukić-Dejanović, ministru Siniši Malom i predsednici Vlade Ani Brnabić za održavanje sastanka.

 

Pismo je kako ističu u saopštenju upućeno sa namerom da se otvoreno razgovara o lošim efektima primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je stupio na snagu 01. jula ove godine, a koji je ekonomski pogodio jednu grupu žena koje su se ostvarile kao majke, a nažalost pogodiće i mnoge koje će se tek ostvariti.

- Zabrinjava nas što se u javnosti ovih dana ministar Đorđević i ministarka Đukić-Dejanović osvrću samo na jedan od desetak targetiranih problema, posebno jer nam se čini da se radi o verovatno najmanjoj grupi žena koje su ovim zakonom pogođene. Iskreno se nadamo da su slučajno izabrali problem koji se tiče određivanja visine maksimalne isplate nadoknada i da po sredi nije stvaranje jaza među majkama i budućim majkama na koje se odredbe ovog zakona odnose – navedeno je u saopštenju. 

Zatim podsećaju da se jedan od predloga tiče i toga koji je minimalni, odnosno zagarantovani iznos koji porodilja može da primi po osnovu porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

- Naš predlog je da on ne bude ispod republičkog minimalca, kao i to da se ova i sve druge mere odnose retroaktivno na one koji su ovim zakonom danas oštećeni. U nadi da nam je zajednički interes da se ovaj zakon promeni inicijativa #MameSuZakon očekuje poziv na sastank kako bismo zajedničkim naporima rešili nastale goruće, egzistencijalne probleme određenog broja porodica sa decom u Srbiji - kažu u saopštenju. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad štrajk poštara raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu Dom zdravlja Novi Sad elektrovojvodina sahrane novi sad bez struje Isključenje struje Nebojša Stefanović horoskop servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop novosađani betanija bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak bebe isključenje vode horoskopski znaci isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza jkp lisje