Inspekcija rada u NS pokrenula nadzor nad firmom koja je slala srpske radnike u Slovačku

Inspekcija rada u NS pokrenula nadzor nad firmom koja je slala srpske radnike u Slovačku

Novoosnovane firme bez dozvole nadležnog ministarstva posreduju u zapošljavanju i slanju radnika u inostranstvo.

Odeljenje inspekcije rada u Novom Sadu pokrenulo je nadzor nad firmom "Predirecting people" koja je pomoću rupe u zakonu slala srpske radnike u Slovačku.

Kako piše "Blic", pojedini radnici ispričali su za ovaj dnevni list da su prevareni i da nisu ni dobili posao, a njihovi ugovori potpisani sa poslodavcem iz Srbije otkrili su prevaru koju novoosnovane firme koriste da bez dozvole nadležnog ministarstva posreduju u zapošljavanju i šalju radnike u inostranstvo.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za "Blic" da je "Predirecting people" registrovan za "konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem", ali da su samo u toku novembra prošle godine, kada je firma i osnovana, uputili oko 600 zaposlenih na rad u Slovačku.

Međutim, dodaje beogradski list, svi zaposleni su zaključili ugovore o radu sa firmom "Predirecting people", umesto sa firmom "Bang Joo electronics Slovakia" u kojoj rade u Slovačkoj.

- Svi zaposleni imaju zaključene ugovore o radu sa poslodavcem "Predirecting people" iz Novog Sada, a aneksima ugovora o radu su upućeni na rad kod navedenog poslodavca u Slovačku, na poslove montaže uređaja za domaćinstvo, na period od tri meseca, sa navodom da se upućuju na stručnu obuku – kažu u ministarstvu

Ipak, navodi "Blic", firma "Predirecting people" nema pogone i ne bavi se montažom uređaja za domaćinstvo, te zbog toga, kako kažu u ministarstvu, nema uslova za upućivanje svojih zaposlenih na obuku.

- Zbog navedenog, protiv poslodavca "Predirecting people" i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenog prekršaja iz člana 26, st. 1, tačka 1 Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, jer su ugovorom zaključenim sa stranim licem predvideli ustupanje svojih zaposlenih tom pravnom licu, što nije dozvoljeno – navode u ministarstvu, a prenosi "Blic".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • boriša tot

  pre 732 dana i 12 sati

  uvek kad se pomene slovačka tu su neke mućke i zakulisne radnje.ne znam jel slučajno ali ....

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Teoretičar

  pre 732 dana i 11 sati

  Gde su Totovi tu su i botovi. :)

  Oceni komentar:
  0
  1
isključenja raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije obeležavanje novosadske racije Novosadska racija astrologija raspored sahrana novi sad sremska kamenica isključenje vode novorođenčad bez vode zodijak zdravlje horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo Spens novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija horoskopski znaci servisne informacije novi sad isključenja struje izmena trase autobusa bebe sahrane novi sad saveti dnevni horoskop jkp lisje elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija