Inspekcija rada u NS pokrenula nadzor nad firmom koja je slala srpske radnike u Slovačku

Inspekcija rada u NS pokrenula nadzor nad firmom koja je slala srpske radnike u Slovačku

Novoosnovane firme bez dozvole nadležnog ministarstva posreduju u zapošljavanju i slanju radnika u inostranstvo.

Odeljenje inspekcije rada u Novom Sadu pokrenulo je nadzor nad firmom "Predirecting people" koja je pomoću rupe u zakonu slala srpske radnike u Slovačku.

Kako piše "Blic", pojedini radnici ispričali su za ovaj dnevni list da su prevareni i da nisu ni dobili posao, a njihovi ugovori potpisani sa poslodavcem iz Srbije otkrili su prevaru koju novoosnovane firme koriste da bez dozvole nadležnog ministarstva posreduju u zapošljavanju i šalju radnike u inostranstvo.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za "Blic" da je "Predirecting people" registrovan za "konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem", ali da su samo u toku novembra prošle godine, kada je firma i osnovana, uputili oko 600 zaposlenih na rad u Slovačku.

Međutim, dodaje beogradski list, svi zaposleni su zaključili ugovore o radu sa firmom "Predirecting people", umesto sa firmom "Bang Joo electronics Slovakia" u kojoj rade u Slovačkoj.

- Svi zaposleni imaju zaključene ugovore o radu sa poslodavcem "Predirecting people" iz Novog Sada, a aneksima ugovora o radu su upućeni na rad kod navedenog poslodavca u Slovačku, na poslove montaže uređaja za domaćinstvo, na period od tri meseca, sa navodom da se upućuju na stručnu obuku – kažu u ministarstvu

Ipak, navodi "Blic", firma "Predirecting people" nema pogone i ne bavi se montažom uređaja za domaćinstvo, te zbog toga, kako kažu u ministarstvu, nema uslova za upućivanje svojih zaposlenih na obuku.

- Zbog navedenog, protiv poslodavca "Predirecting people" i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenog prekršaja iz člana 26, st. 1, tačka 1 Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, jer su ugovorom zaključenim sa stranim licem predvideli ustupanje svojih zaposlenih tom pravnom licu, što nije dozvoljeno – navode u ministarstvu, a prenosi "Blic".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • boriša tot

  pre 2139 dana i 11 sati

  uvek kad se pomene slovačka tu su neke mućke i zakulisne radnje.ne znam jel slučajno ali ....

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Teoretičar

  pre 2139 dana i 11 sati

  Gde su Totovi tu su i botovi. :)

  Oceni komentar:
  0
  1