INSTITUT "VINČA": Tri faktora odlučuju da li ćete oboleti od korona virusa

INSTITUT "VINČA": Tri faktora odlučuju da li ćete oboleti od korona virusa

Istraživanja na Institutu za nuklearne nauke "Vinča" i međunarodna istraživanja jasno pokazuju da postoji genetska predispozicija za obolevanje od Kovida-19.

Promene na većem broju gena, koje su obično smeštene na različitim hromozomima, povećavaju rizik za obolevanje od te bolesti, izjavila je za RTS Snežana Pajović, direktorka Instituta.

Gostujući u "Jutarnjem programu" republičkog javnog servisa, ona je objasnila da promene koje nastaju na genima, iz različitih razloga, povećavaju rizik za nastajanje oboljenja Kovid-19. To su multifaktorska oboljenja, gde spadaju i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, neurodegenerativna oboljenja.

Preko 100 oboljenja koja su učestala u populaciji, upravo su multifaktorska oboljenja, dodala je.

– Verovatnoća obolevanja od Kovida-19 zavisi od tri faktora. Od naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i od načina na koji živimo – istakla je direktorka Instituta "Vinča" za RTS.

Prema njenim rečima, okolnosti podrazumevaju faktore sredine, i sredina i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma. 

Spoljašnji faktori sredine takođe mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje. 

Treći faktor je način života, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži, pre svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost. 

Najnovija istraživanja pokazuju da se upotreba 500 miligrama vitamina Ce, 1.000 do 4.000 IJ vitamina De pokazala kao izuzetna preventiva.

– Kvalitet života je taj koji može da utiče da ili povećavamo ili smanjujemo sopstveni rizik za obolevanje od Kovida-19 –  poručila je Pajović tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan