INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Novi porast broja obolelih od Kovida-19 i pogoršanje epidemiološke situacije u Vojvodini

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Novi porast broja obolelih od Kovida-19 i pogoršanje epidemiološke situacije u Vojvodini

Kako saopštava Institut za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u Srbiji u martu,  pa do 12. jula 2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2.595 slučajeva  koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 991.

Od poslednjeg izveštaja, a u poslednjih 48 sati, registrovana su 264 nova slučaja u AP Vojvodini (107 u Novom Sadu), odnosno 10 odsto ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva. 

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva, među kojima je 55 iz Novog Sada. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. 

Kako ocenjuju u Institutu, epidemiološka situacija za AP Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije. 

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. – kaže se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan