INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Rekordan broj novozaraženih korona virusom u Novom Sadu

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Rekordan broj novozaraženih korona virusom u Novom Sadu

Od početka epidemije u Srbiji, u Vojvodini je registrovano ukupno 3.982 slučaja koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.697.

U Vojvodini je od poslednjeg izveštaja registrovano novih 187 slučajeva, od čega je u Novom Sadu 131. Epidemiološka situacija u AP Vojvodini u celini se ocenjuje kao nepovoljna. 

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni. 

Institut  poziva sve na neophodno hitno sprovođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lider Balkana

  pre 1045 dana i 18 sati

  Ima se, može se... 'esmo li lideri Balkana, ili nismo?

  Oceni komentar:
  1
  4