INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U Novom Sadu još 65 zaraženih kovidom, očekuje se dalje pogoršanje situacije

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U Novom Sadu još 65 zaraženih kovidom, očekuje se dalje pogoršanje situacije

Kako saopštava Institut za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 10. jula 2020. godine, u pokrajini je registrovan ukupno 2.331 slučaj koji je potvrđen RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 884.

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva, među kojima je 65 iz Novog Sada. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Kako ocenjuju u Institutu, epidemiološka situacija za AP Vojvodini u celini se ocenjuje kao nesigurna dok se u Gradu Novom Sadu i opštini Vrbas ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije.

– Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i uskoro bi kapaciteti kojima raspolaže mogli biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja – kaže se u saopštenju. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nikola

  pre 463 dana i 19 sati

  preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta. je laz mi na poslu smo imali ljude koji su bili zarazeni a mi i dalje radimo kao da se nista nije desilo

  Oceni komentar:
  1
  7