Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dobio nove aparate

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dobio nove aparate

Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici su odlukom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Uprave za kapitalna ulaganja odobrena sredstva za kupovinu četiri sternotoma.

Oprema, koja je već stigla u Institut, neophodna je za otvaranje grudnog koša tokom kardiohirurških intervencija i bez njih praktično nije moguće izvođenje operacija na otvorenom srcu. Hirurzi Instituta godišnje urade oko 1.200 ovakvih zahvata kod najugroženijih bolesnika.

Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, nabavka novih sternotoma ima ogroman značaj s obzirom da su stari imali više od 20 godina i da je zbog njihovih čestih kvarova dolazilo do kraće, a u poslednje vreme i duže redukcije planiranih operacija. U otežanim uslovima nije bilo moguće standardno planiranje i odvijanje operativnog programa.

Novi sternotomi su već stigli u Institut i sa njima su, istog dana urađene prve operacije.

"Na ovaj način je obezbeđeno kvalitetnije i brže zbrinjavanje bolesnika a lekarima Instituta za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici omogućeno planiranje većeg broja operacija do kraja ove godine", zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan