Institut za onkologiju: U petak treba da proradi novi aparat za zračenje

Institut za onkologiju: U petak treba da proradi novi aparat za zračenje

Na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici najverovatnije u petak počeće sa radom prvi od tri nova aparata za zračnu terapiju.

- Trenutno smo u fazi uvođenja aparata u kliničku upotrebu. Najsavremeniji i tehnički najsofisticiraniji aparati kupljeni su od švedske “Elekte” i neće samo skratiti vreme pristupa na terapiju, nego će omogućiti i tri potpuno nove tehnike zračenja, kakve se do sada nisu primenjivale u Srbiji i regionu. U pitanju su specifične vrste zračenja s većom poštedom drugih organa nego što je to omogućavala 3D konformalna terapija, koja se koristi u Institutu - naveo je direktor Instituta za onkologiju dr Miloš Lučić.

Podsetimo, ovaj aparat jedan je od tri nabavljena posle više puta obaranog procesa javne nabavke, zbog kojeg se s primenom aparata za zračenje kasni dve godine. Aparati za zračenje podešavaju se tako da, ukoliko se iz nekog razloga prekine terapija na jednom aparatu, može da se nastavi na druga dva, jer će svi biti isto podešeni.

Nova oprema omogućiće pojedinačno planiranje zračenja za svakog pacijenta, koji će potom moći da ima terapiju na bilo kojem aparatu. U međuvremenu, na Institutu za onkologiju zračenja se u tri smene obavljaju na dva stara aparata, koja su često u kvaru, a pacijenti su zbog toga terapiju morali ili da prekidaju ili da nastave zračenje u drugim centrima, idući čak do Kladova. Poslednji put, jedan od dva stara aparata za zračenje stao je polovinom januara, a 102 pacijenta morala su da se vrate kućama, dok je jedini preostali aparat za zračenje radio u tri smene.

U ovom trenutku na listi čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju nalaze se 834 pacijenta. Svaki pacijent koji dolazi na zračnu terapiju ima od 15 do 36 frakcija, odnosno doza zračenja. Sada se na terapiju zračenja čeka od tri i po do četiri meseca. Kada i preostala dva aparata za zračenje prođu testiranje i budu pušteni u rad, na Institutu u Sremskoj Kamenici sprovodiće se zračna terapija u tri smene, te se očekuje da će čuvene liste čekanja nestati do kraja godine.

U još tri onkološka centra Beogradu, Kragujevcu i Nišu, u toku su pripreme za postavljanje četiri nove mašine za zračenje obolelih od raka, a do kraja godine biće kupljeno i instalirano još šest linearnih akceleratora sa pratećom opremom i tri CT simulatora. Tako će se Srbija, uz tri nove kameničke mašine za zračenje udvostručiti broj linearnih akceleratora, kojih trenutno ima 11 aparata. Za ispunjavanje standarda tebaće nam još četiri aparata, ali i ovi novi moći će da reše pitanje lista čekanja na zračenje.

APARATI STARI VIŠE OD DECENIJE: Sve do sad, na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, uz česta kvarenja u tri smene rade dva aparata za zračenje, od kojih je jedan star 11, a drugi osam godina. Na njima zračnu terapiju prima od 160 do 180 pacijenata dnevno. Godišnje u Institut za onkologiju Vojvodine dođe oko 50. 000 pacijenata, kojima se pruži više od tri miliona različitih zdravstvenih usluga i terapija.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan