Institut za onkologiju Vojvodine: Novi aparat omogućiće preglede za još 3.000 pacijenata

Institut za onkologiju Vojvodine: Novi aparat omogućiće preglede za još 3.000 pacijenata

Vlada Vojvodine opredelila je novac za nabavku najsavremenijeg aparata za magnetnu rezonancu, koji bi uskoro trebao da stigne u Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Osim za kupovinu aparata, čija je vrednost veća od 100 miliona dinara, Pokrajinska vlada opredelila je novac i za dogradnju dela prostora za smeštaj novog magneta.

Savremeni aparat omogućiće preglede za novih tri hiljade pacijenata godišnje, navedeno je u saopštenju.

Prilikom posete Institutu u petak 17. avgusta, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković obišao je Kliniku za radiologiju gde su nedavno završeni radovi dogradnje evakuacione rampe, lifta i stepeništa i najavio nove građevinske radove u ovoj ustanovi.

- U Institutu za onkologiju Vojvodine dnevno se zrači oko 200 pacijenata, a oko 150 njih prima hemoterapiju. Nažalost, zbog dugogodišnjeg nemarnog odnosa danas je oprema zastarela i često otkazuje, a veoma je skupa za održavanje – rekao je Gojković.


Podsećajući da je Pokrajinska vlada do sada izdvojila oko 42 miliona dinara samo za popravku opreme i kupovinu delova, Gojković je dodao da je za nabavku nove opreme opredeljeno 192 miliona dinara. Kupljena je nova oprema za brahiterapiju, uvedene su napredne tehnike u zračnoj terapiji i Institut za onkologiju Vojvodine sada je apsolutni lider u primeni ovih tehnika.

- Liste čekanja na zračnu terapiju smanjene su za 350 pacijenata, a cilj nam je da svi onkološki pacijenti dobiju na vreme svoju terapiju – izjavio je sekretar.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo obišao je i Kliniku za internu onkologiju gde uskoro počinju radovi na adaptaciji svih bolesničkih soba i kupatila.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan