Intrigantna predstava "OFF" zatvara sezonu u Novosadskom pozorištu

Intrigantna predstava "OFF" zatvara sezonu u Novosadskom pozorištu

Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz zatvara sezonu 17. juna u 19 sati predstavom "Off - prevazilaženje granica" nastalu prema tekstu Katalin Ladik i ispovestima glumaca koji igraju u predstavi.

Predstava je inspirisana tekstom „Buđenje u Vroclavu“ koji je Katalin Ladik napisala za XV. takmičenje mađarskih dramskih pisaca u januaru 2016. godine, kada je dobila prvu nagradu žirija.

Tekst Ladikove se na poetski i uzvišen način bavi izgubljenošću i lutanjem, životnim zidovima i preprekama. Tekst je filovan krajnje ličnim tekstovima članova ansambla Novosadskog pozorišta. Monolozi bazirani na sopstvenom iskustvu dokumentaristički se reflektuju i reaguju na trenutnu situaciju nesigurnosti i neizvesnosti na poslu: smanjenje prihoda, racionalizaciju i neizvesnost statusa umetnika, pa i običnog radnika i nezaposlenog u ovoj zemlji.

Predstava će pokušati da pozicionira publiku kao posmatrača ali i kao izvođača i to tako što će menjati perspektivu gledanja predstave, premeštajući publiku sa gledališta na scenu. Ta igra sa perspektivom dopušta ansamblu da se na različite načine odnosi prema gledaocu i prema dramskom i dokumentarističkom tekstu. Ovo će biti istovremeno brehtijansko političko pozorište ali i tanano pozorište poezije koja se vezuje za naše živote i za klasičnu vojvođansku avangardu.

- „OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči. Kada su nam za 15% smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta. Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu. Ona je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou. U pomoć pozivamo osebujan tekst Katalin Ladik koji je pobedio na Takmičenju mađarskih dramskih pisaca. „Buđenje u Vroclavu” i monolozi naših glumaca puni su bola i komike jer nastaju iz njihove utrobe i mesa – iz njih samih. Baš zato je OFF na granici lično-dokumentarnog pozorišta i antičkog grčkog hora koji nas tera na uzvišenost, bol, veselje i plač” - navodi se na sajtu pozorišta.

Predstava "Off" je do sada podigla puno prašine u novosadskim medijima i uporno dobija hvalospeve od publike, te vas pozivamo da zajedno sa glumcima Novosadskog pozorišta zatvorimo ovu uzbudljivu sezonu. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana isključenja struje bebe novorođenčad novosađani protest taksista Isključenje struje vremenska prognoza novi sad KCV raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo izmena režima saobraćaja elektrovojvodina bez vode novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad 27. novosadski maraton sahrane novi sad betanija jkp lisje Aleksandar Vučić servisne informacije novi sad RHMZ novosadska policija matičar novi sad raspored sahrana novi sad isključenje vode servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija bez struje