IPAK DOKTOR: Sud vratio titulu Siniši Malom

IPAK DOKTOR: Sud vratio titulu Siniši Malom

Upravni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka.

Ovom presudom, u koju je "Politika" imali uvid, bi potpredsedniku Vlade trebalo da budu vraćeni diploma i doktorat.

Kako se navodi u obrazloženju presude, "po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom 'Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji', na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine".

"Politika" podseća da je Senat univerziteta u Beogradu 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

JEDNOGLASNO: Siniši Malom ponovo poništen doktorat

Sada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što znači da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je "bez pravnog osnova oduzeto naučno zvanje doktora nauka".

U tužbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, on je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi ističući da "Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome".

U međuvremenu je obavestio Upravni sud da je "u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom", jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno, piše "Politika"

Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Inače, Siniša Mali je ranije objavio na svom Instagram nalogu da više od dve godine "za svoju dušu" radi na novom doktoratu.

Oceni vest:
3
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Серафим

  pre 69 dana i 18 sati

  Овај краде, на Бога не мисли.....И још хоће да судски легализује крађу? Ајмо сви да крадемо све, ако суд одлучи да је крађа легална, јер се може односити тада на све повезано са таквим кривичним делом. Довољно је само да приступиш снс и имаш легитимно право на крађу свега.

  Oceni komentar:
  0
  2