IRIG: Mihizova rodna kuća postaje edukativni centar (FOTO)

IRIG: Mihizova rodna kuća postaje edukativni centar (FOTO)

U mestu rođenja velikog srpskog književnog kritičara i scenariste pokrenut kulturni projekat vredan 15,6 miliona dinara.

Rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu postaće edukativni centar u spomen poznatom piscu. Rekonstrukciju finansiraju Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Opština Irig, a ceo projekat vredi preko 15,6 miliona dinara – javljeno je danas u saopštenju Srpske čitaonice u tom sremskom mestu.


- Nakon potpune realizacije projekta, prostor rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza namenski će se koristiti u cilju promocije i prezentacija kulturnih sadržaja opštine i regiona. Ovo će biti moderan edukativni prostor sa pratećim sadržajima, instalacijama, ozvučenjem, savremenim internet vezama i multimedijalnom opremom. Opština ulaže 4,6 miliona dinara, a Pokrajinska vlada 11 miliona u ovaj projekat koji će obogatiti turističku ponudu Iriga i postati mesto okupljanja Irižana – kaže zamenik predsednika opštine Miodrag Bebić.


Kako se dalje navodi, Srpska čitaonica u Irigu pokrenula je realizaciju ovog projekta 2014. godine. Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine izradio je projektnu dokumentaciju, kojim je predviđeno očuvanje svih autentičnosti kuće u kojoj se rodio Mihiz. Sredstvima ovog sekretarijata završena je prva faza radova na kući kojom je izvršena stabilizacija i sanacija objekta tokom 2015. godine.

Ove godine Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odobrila je neophodna sredstva za kompletnu realizaciju ovog projekta nakon čega će rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza, jednog od najvećih srpskih intelektualaca XX veka, biti deo kulturnog, edukativnog i turističkog sadržaja opštine.

Direktorka Srpske čitaonice u Irigu Vera Novković otkrila je nekoliko detalja.

- Predviđeno je da jedna prostorija bude spomen soba Borislava Mihajlovića, dok će ostale prostorije biti opremljene za održavanje raznih predavanja, promocija, književnih večeri i izložbi. U ovaj prostor biće smeštena i Mihizova biblioteka, zavičajna zbirka i stara i retka knjiga Srpske čitaonice u Irigu. Dobićemo jedan savremen objekat u kojem će biti čuvana istorijska baština ove sredine i koja će svojim sadržajima posetiocima omogućiti da bolje upoznaju bogatu kulturnu istoriju opštine Irig – izjavila je Novković.


Svečano otvaranje rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza planira se 17. oktobra 2017. godine, na devedesetpetu godišnjicu od rođenja najpoznatijeg Irižanina, koji je preminuo upravo na današnji dan 1997. godine.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani sremska kamenica bebe isključenja struje zbor građana isključenje vode sahrane novi sad novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop matičar novi sad JKP Vodovod i kanalizacija betanija raspored sahrana novi sad zagađenje vazduha saveti servisne informacije novi sad astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak zdravlje isključenja zagađenje jkp lisje bez vode horoskopski znaci magla horoskop novosadsko porodilište elektrovojvodina