ISKLJUČITE SVETLO: "Sat za našu planetu" u subotu od 20.30 sati

ISKLJUČITE SVETLO: "Sat za našu planetu" u subotu od 20.30 sati

"Pokreni se za Planetu" slogan je ovogodišnje ekološke akcije "Sat za našu planetu" (Earth Hour), koja se održava sutra od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu širom sveta.

Organizator akcije, svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), pored apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama, kao i svetla u domovima na 60 minuta, ove godine poziva građane da se priključe velikom virtuelnom događaju, preko zoom platforme, koji će biti održan tokom akcije.

Istaknuto je da se događaj organizuje kao podsetnik ljudima da je neophodno da se hitno pokrenu i promene ponašanje, kako bi se ublažile klimatske promene. Iz WWF-a su podsetili da su ekstremni vremenski događaji, porast temperature, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti, neke od promena koje su očigledne i u regionu Balkana.

Podseća se da je, uprkos pandemiji korona virusa, prošlogodišnja akcija "Sat za našu planetu" bila masovnija nego ikada ranije i da je u njoj učestvovalo 190 zemalja i teritorija.

WWF organizuje "Sat za našu Zemlju" u okviru projekta "Da nam klima štima", koji podržava Vlada Švedske, a u Srbiji se ove godine obeležava 13. put.

Prvi put akcija je održana u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju.

Danas se smatra najvećom dobrovoljnom građanskom akcijom za zaštitu prirode, piše "Danas".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan