ISLANDSKI NAUČNICI: Antitela ostaju u telu četiri meseca nakon oporavka od korone

ISLANDSKI NAUČNICI: Antitela ostaju u telu četiri meseca nakon oporavka od korone

Nivo antitela na novi korona virus povećao se i ostao stabilan četiri meseca kod više od 90 odsto pacijenata na Islandu koji su preboleli Kovid-19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne studije su pokazale da je nivo antitela znatno pao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od Kovida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim korona virusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitela kod više od 30.000 Islanđana.

Na osnovu dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo bilo oko jedan odsto stanovništva. Iz te grupe, 56 odsto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 odsto bolest nije zvanično dijagnostifikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 odsto analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 odsto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, naveli su istraživači. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan