Ispovest naše čitateljke: Neočekivani fajront u tek otvorenom lokalu

Ispovest naše čitateljke: Neočekivani fajront u tek otvorenom lokalu

Na adresu redakcije portala mojnovisad.com javila se čitateljka sa zanimljivom pričom o događaju koji je pretio da preraste u tragediju, ali se, srećom, sve završilo bez ljudskih žrtava i materijalne štete. Ipak, nakon svega, moramo se zapitati jesu li gradski ugostitelji izvukli pouku nakon požara u "Kontrastu" i "Laundžu"?

Nedelja, sunčan dan u Novom Sadu, šetnja po centru, a potom popodnevna kafa i pomisao da bi se nešto moglo i pregristi. Odluka je pala na "Petrus", novootvoreni restoran na početku ulice Modene, koji je posle dužeg iščekivanja širom otvorio svoja vrata Novosađanima.

Ljubazni konobar nas je uslužio, a mi smo, kao klinci u radnji sa slatkišima, širom otvorenih očiju promatrali detalje enterijera. Zanimljivo mesto, dobra kuhinja, ali za prosečnog Novosađanina lokal u koji će moći da izađe samo u "posebnim prilikama"  (imajući u vidu cene). U bašti je bilo suviše toplo, u prizemlju nije radila klima, pa nam je prvi sprat delovao kao logično rešenje. Raskošni enterijer nas je zaveo, pa smo mesta pronašli na prvom spratu, pored zida koji nas je delio od toaleta.

Nakon toplog predjela, komentarisali smo zanimljive tanjire, i, tek što smo počeli da degustiramo glavna jela, začuli smo zvuke iz kuhinje – padanje escajga i vrisak. Prošlo nam je kroz glavu da se desila nezgoda, opekotina ili nešto slično. Malo zatim, gosti su počeli da dižu glave od stola. Neko od osoblja je povikao, "Svi napolje, odmah!" Prošla me je jeza, gledala sam po restoranu tražeći drugi izlaz, jer su jedine stepenice do prizemlja vodile upravo pored kuhinje, koja je bila bez vrata. Prošlo mi je kroz glavu da se sakrijem u toalet i, setivši se "Kontrasta", uhvatila me je panika. Pitala sam devojku koja radi u lokalu, a koja je povikala da svi napustimo mesto, kuda da izađemo. U panici je izgovorila, "Niz stepenice!"

Premotavam film i ni sama ne znam kako sam sletela niz te masivne stepenice, kako sam se, sa ostalim gostima lokala, našla kod Komercijalne banke, koja je s druge strane ulice. Bojažljivo smo gledali u restoran, čekajući najgore – eksploziju ili nešto drugo što je moglo biti tako strašno u kuhinji, da smo svi bezglavo napustili lokal. Telefoni, torbe, sve smo ostavili za stolom, zajedno s ručkom, koji ni do pola nismo pojeli..

Nakon petnaestak minuta, odvažili smo se da se vratimo u baštu lokala i počnemo s pitanjima. Kako nam je rečeno u restoranu, menjali su plinsku bocu i, usled neispravnog osigurača, sav plin je završio u kuhinji, a zatim i u restoranu. Spustili su naše stvari i ručak u baštu, a ja sam pitala konobara kako to da ne postoji drugi izlaz i šta bi se desilo da je došlo do požara u kuhinji, pored koje moramo proći  da bi se našli u prizemlju? Slegao je ramenima, te sam shvatila da je ovo bila protivpožarna vežba, koja nije bila vežba, već borba za život, koja je srećnim spletom okolnosti završila bez posledica. 

Gutali smo hranu, zagledani u visoke prozore na spratu. Pomislili smo na "Lounge" i zamišljali kako iskačemo sa sprata kroz staklo, praćeni eksplozijom. Nije nam bilo do jela, pozvali smo konobara da nam donese račun, što je on bez pardona učinio. Najmanje što smo očekivali bila je rečenica "Zaboravite, ovo je na račun kuće, zbog neprijatnosti koju ste doživeli!" Platili smo račun i zahvalili se konobaru na ljubaznosti.

Ne mogu da se otmem utisku da ću odsad ulaziti u restorane pažljivo birajući sto blizu izlaza, snimajući protivpožarne elemente, sprinklere i sl. Na kraju, pitam se je li moguće da je srpska ugostiteljska ponuda protkana nagonom za preživljavanje i visokim merama predostrožnosti gostiju – ali ne i ugostitelja?

Oceni vest:
41
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gost

  pre 2442 dana i 2 sata

  Ogromna je greška što Vam je naplaćeno.
  Ali, moram Vas ispraviti u konstataciji vezanoj za cene. Lokal ima sasvim normalne cene s obzirom na ponudu i lokaciju. Ništa nije skuplji od ostalih u strogom centru, a ni širem. Plus, veliko je osveženje za ugostiteljsku scenu Novog Sada.

  Oceni komentar:
  39
  19
 • Milan

  pre 2441 dan i 10 sati

  Postovani,
  Poznavajuci sisteme zastite od pozara,moram napomenuti da nedostatak pravilno isprojektovanih evakuacionih stepenica,sprinklera,ansul sistema u kuhinji sa automatskim ventilima za zatvaranje plina,itd. sve to privodi katastrofama koje smo imali u proslosti, i imacemo ubuduce
  obaveza je da se koriste materijali koji imaju visoku otpornost ka zagoranju.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Kalevski Nebojsa

  pre 2243 dana i 22 sata

  -Naisao sam na ovaj tekst slucajno,sada je decembar,bio sam tada na rucku u restoranu.Opisana situacija je bila vise iznenadjenje nego neprijatna,a osoblje nas je ljubazno zamolilo da napustimo lokal uz izvinjenje i premestanje stvari.Tekst je pomalo maliciozan pominju se cene,klima koja nije radila(?),zid od toaleta...
  Slazem se, situacija uvek asocira na najgore,ali mislim da ovakvi tekstovi sire osecaj opste nesigurnosti,i blize nas paranoji.Bilo bi bolje da je slucaj prijavljen inspekciji,ako je necija sigurnost zaista bila ugrozena.
  Na kraju,ne vidim potpis,mozda je poznat redakciji portala.

  Kalevski Nebojsa,Beograd

  Oceni komentar:
  8
  8
 • Olga

  pre 2219 dana i 22 sata

  Svratimo dosta često na kafu u Petrus. Iako je redovno gužva, konobri su uvek ljubazni i daju sve od sebe da se osećate prijatno. Naravno, mislim da se mora imati razumevanja za to da ne možete odmah biti usluženi, ali ako niste dobro raspoloženi bolje ostanite kod kuće nego da se razočarate što niste jedini gost i sto niste odmah usluženi. Moj suprug i ja smo u penziji, i za razliku od drugih restorana gde, po načinu na koji vam se obraćaju i na koji vas uslužiuju, ne osećate uvek da ste dobro došli, u Petrusu, na naše iznenadjenje, to nije do sada bio slučaj. Mislim da restoran zaslužuje svaku pohvalu i divno je što je Novi Sad dobio jedan takav rekla bih ''svetski'' restoran.

  Oceni komentar:
  6
  11
 • Novosadjanin

  pre 2128 dana i 5 sati

  Ne znam da li znate, ali Andrej Vucic je skoro postao vlasnik (ukoliko neko nije opet koristio njegovu laznu licnu kartu da kupi ovaj lokal).

  Oceni komentar:
  4
  19