Istorijski arhiv Novog Sada uskoro na novoj adresi

Istorijski arhiv Novog Sada uskoro na novoj adresi

Građevinski radovi na novoj zgradi Istorijskog arhiva Grada Novog Sada su završeni, i uskoro se može očekivati da krene njegovo preseljenje sa Petrovaradisnke tvrđave, gde se istorijski arhiv tog grada nalazi privremeno, već šezdesetak godina. Nova moderna zgrada, koja će biti sedište arhiva nalazi se na Podbari.

Iako je najavljeno da će ona biti useljena početkom 2015. godine, to se nije desilo, a arhivska građa se i dalje nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Državni arhiv novosadskog sreza, odnosno današnji Istorijski arhiv Grada Novog Sada, koji se privremeno nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, osnovan je 1954. godine.

On je tamo smešten u tri odvojena objekta i bez dovoljno tehničkih uslova, kakve bi trebao da ispunjava arhiv, od velikog istorijskog i kulturološkog značaja.

Zbog složenog tehničkog prijema koji je tražio nadzorni organ, zbog promena zakona o javnim nabavkama, i zbog složenosti nove zgrade, preseljenje arhiva će se obaviti u prvoj polovini 2016 godine.

U toku je realizacija javne nabavke za opremanje Istorijskog arhiva Grada Novog Sada koja će pružiti i radnicima i brojnim korisnicima najbolje moguće uslove za rad.

Posle višedecenijskog isčekivanja, Novi Sad je dobio modernu, funkcionalnu i, po rečima našeg sagovornika, zgradu građenu po najvišim svetskim normama za očuvanje istorijske dokumentacije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija bez vode novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina Spens klisa novosađani matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad novorođenčad bez struje isključenje vode isključenja struje jkp novosadska toplana klinički centar vojvodine novosadska policija KCV promenada šoping centar promenada servisne informacije betanija jkp lisje Isključenje struje servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad