ISTRAŽIVANJA: Psi mogu da nanjuše korona virus

ISTRAŽIVANJA: Psi mogu da nanjuše korona virus

Prva ispitivanja u Finskoj iznenadila su naučnike – psi su brzo naučili da namirišu zarazu korona virusom.

Nakon nekoliko sedmica treninga, oni su skoro bez greške mogli da razlikuju miris urina osoba koje su pozitivne na korona virusa, saznaje Dojče vele.

Bilo je fantastično videti koliko brzo su naučili da prepoznaju novi miris – rekla je Ana Hilm-Bjerkman sa Univerziteta u Helsinkiju gde je sprovedena ova pilot-studija.

Finski stručnjaci su objavili da psi identifikuju "miris korone" jednako pouzdano kao standardni PCR tekstovi koji se primenjuju svuda u svetu. Na redu su dodatne studije i, ako sve bude u redu, primena u praksi. Slične obuke pasa sprovode se i u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Još nije jasno koja supstanca daje urinu karakterističan miris. Korona virus ne uzrokuje samo plućne tegobe, već izaziva oštećenja u bubrezima i drugim organima i to, kako se pretpostavlja, menja miris urina.

Traže samo jedan miris

Psi kao detektori bolesti – to nije ništa novo. Oni imaju oko milion puta bolji njuh od ljudi. Već dugo se zna da mogu da pomognu u ranom otkrivanju raznih tipova tumora ili Parkinsonove bolesti – pre nego što to može da otkrije ijedan lekar.

Prema jednoj studiji, psi mogu da prepoznaju rak dojke sa verovatnoćom od 93 odsto, a rak pluća sa 97 odsto – kaže Luka Baret koja vodi Nemački centar za obuku pasa kao asistenata.

Najpogodnije rase za ovakav trening su labradori i ostali retriveri, koker-španijeli i razne vrste ovčara. Na treningu se jedan pas obučava samo za jedan određeni miris – droga, eksploziv, novac, vatreno oružje ili neka bolest.

Trening se odvija po klasičnom principu nagrađivanja. Kada pas priđe posudi u kojoj je recimo znoj osobe sa određenom bolešću, nagrađuje se hranom. Tako se uči da uvek traga za tim mirisom.

Koliko je ovo značajno i gde bi moglo da ima najveću primenu pročitajte na sajtu Dojče vele.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan