Istraživanje: 34 odsto mladih razmišlja da ode iz Srbije

Istraživanje: 34 odsto mladih razmišlja da ode iz Srbije

Prema rezultatima istraživanja "Zašto ljudi žele da odu iz Srbije", koje je sprovela organizacija "Srbija 21" tokom juna i jula ove godine, 22 odsto građana potencijalno želi da se iseli iz Srbije.

Kao motivi za iseljenje najčešće se ističu standard, bolje plaćen posao i loša situaciju u državi, rečeno je  na tribini održanoj u Sava centru.

- Na direktno pitanje da li biste želeli da odete iz Srbije postoji 22 odsto građana Srbije koji potencijalno žele da odsele iz Srbije.Od toga 12 odsto danas razmišlja o tome, a deset odsto je u bliskoj prošlosti razmišljalo o tome – rekao je Ivan Andrić iz organizacije "Srbija 21".

On je rekao da je među onima koji razmišljaju o odlasku najviše osoba starosti od 18 do 29 godina i to 34 odsto, odnosno 450.000 građana.

Andrić je rekao da od onih koji žele da odu u inostranstvo 45 odsto razmišlja o trajnom iseljenju. Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno u Srbiji na uzorku od 1000 punoletnih građana, 41 odsto ispitanika kao razloge za odlazak iz Srbije navodi standard, 36 odsto bolje plaćen posao, a devet odsto lošu situaciju u državi, prenosi "Danas".

- To je nemogućnost da predvide da od svog rada mogu da žive lepo u Srbiji – konstatovao je on.

Andrić je rekao da je na pitanje da li se bolje živi u inostranstvu 53 odsto ispitanika odgovorilo da je sigurno da se bolje živi, dok je 12 odsto odgovorilo da se bolje živi u Srbiji. Na pitanje gde žele da odu, 85 odsto ispitanika je reklo da želi da ode u zapadne zemlje, a to su Nemačka, Švajcarska, Austrija, Italija, Amerika, a samo dva odsto želi da ode u Rusiju.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Deda Pera

  pre 280 dana i 1 sat

  Pa Prvorodjeni rece da nikad nije bilo bolje u Srbiji, nikad vece plate, vise puteva, itt...kome onda verovati?

  Oceni komentar:
  0
  0
vremenska prognoza matičar novi sad novorođenčad bebe novosađani Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište gradsko groblje bez vode Isključenje struje restorani novi sad horoskop bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija jkp lisje RHMZ elektrovojvodina isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija sahrane raspored sahrana novi sad