ISTRAŽIVANJE: Čak 76% zaposlenih traga za novim poslom

ISTRAŽIVANJE: Čak 76% zaposlenih traga za novim poslom

Tokom nedavno održanog regionalnog onlajn sajma zapošljavanja "Virtualni dani karijera i znanja 2018" sprovedeno je veliko istraživanje tržišta rada među posetiocima sajma. U ovom istraživanju učestvovalo je preko 1.300 ispitanika iz naše zemlje.

Kada su u pitanju nezaposlene osobe koje traže posao najbitniji kriterijumi pri izboru kompanije za koju će raditi je novac, odnosno visina primanja i sigurnost radnog mesta. Kod zaposlenih osoba koje žele da menjaju firmu, najbitniji kriterijum su međuljudski odnosi, a odmah uz njih i priznanje za obavljeni rad, dok je plata na trećem mestu.

Nezaposleni poslove traže preko sprecijalizovanih sajtova za zapošljavanje

Većini nezaposlenih ispitanika (61%) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni, ili van nje, a presudan kriterijum prilikom izbora radnog mesta im je novac, odnosno visina primanja. Isto tako, bitnije stavke su im i radno vreme, sigurnost posla, kao i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja.

Smatraju i da su za dobijanje posla podjednako važni znanja i veštine koje poseduju, kao i radno iskustvo, a potom dolaze sreća, preporuka, veza i formalno obrazovanje.


Preko 75% ispitanika je spremno na volontiranje  kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja. Njih 40% bi bilo spremno da volontira do mesec dana, 25 % do tri meseca, dok se sa druge strane 24% izjasnilo da nije spreman na ovaj korak.

Najveći broj nezaposlenih ispitanika su istakli da po završetku školovanja nisu uspeli da nađu prvi posao (26%), dok nešto više od petine ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, koji nakon toga nije produžen. Najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja i društvenih mreža. 


Čak 76% zaposlenih planira da menja posao u narednih 12 meseci

Najveći broj zaposlenih ispitanika koji su popunili istraživanje, njih 50%, rade u privatnim kompanijama pretežno u domaćem vlasništvu, 28% rade kod stranih privatnika, dok su ostali kompanijama u pretežno državnom vlasništvu, odnosno državnim ili stranim institucijama.

Više od dve trećine, tačnije 76% ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promene u narednih godinu dana, 14% bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promeni posla. Više od polovine ispitanih ne očekuju povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10% je ovo ostvarilo tokom ove godine. Svaki četvrti ispitanik se plaši za svoje radno mesto, ali većina njih (65%) nema ovu bojazan i radno mesto smatraju stabilnim.


Kada je u pitanju tip vlasništva kompanije za koju bi voleli da rade, najveći broj ispitanika (36%) se izjasnilo da bi to bila kompanija u stranom vlasništvu, svaki peti ispitanik bi najradije voleo da ima svoju firmu, dok bi svega 19% ispitanih radilo u državnim firmama.

Najvažniji kriterijumi na radnom mestu su im međuljudski odnosi (32%), novac, odnosno visina primanja, se ove godine našao na drugom mestu sa 25%, a na trećem priznanje za obavljen rad (21%).

Ključnim stavkama, slično kao i nezaposleni, prilikom dobijanja posla, smatraju radno iskustvo, znanja i veštine, i vezu.
 

Mladi, po završetku školovanja, najčešće očekuju da će posao dobiti u roku od tri meseca

Mladi ispitanici, koji se još školuju, imaju slične kriterijume kao zaposleni, kada su u pitanju najvažnije stavke na radnom mestu. Na prvom mestu su im međuljudski odnosi (39%), dinamičnost posla je na drugom mestu (19%), a potom slede i visina primanja i priznanje za obavljeni rad.

Znanja i veštine, iskustvo, formalno obrazovanje i vezu smatraju presudnim kriterijumima za dobijanje posla, a najbolji period za traženje posla im je odmah nakon završetka školovanja.


Skoro 60% ispitanika je naglasilo da imaju neke ideje šta bi želeli da rade po završetku školovanja, ali da nisu 100 posto sigurni, dok 34% tačno zna šta bi želeli da rade.

Svoje troškove u toku školovanja najčešće podmiruju novcem koji dobijaju od roditelja ili drugih članova porodice, a ono što je bitno istaći je i da nešto više od 40% ispitanika radi honorarne poslove kako bi "pojačali" džeparac.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

odbojka sremski karlovci elektrovojvodina Hitna pomoć novosađani novi sad sahrane JGSP "Novi Sad" bez vode uskrs bebe matičar isključenja struje jkp lisje Spens raspored sahrana novi sad vremenska prognoza betanija Vreme u Novom Sadu isključenje vode vremenska prognoza novi sad servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod policijska uprava novi sad gradsko groblje