ISTRAŽIVANJE: Deca sve mlađa postaju zavisna od interneta

ISTRAŽIVANJE: Deca sve mlađa postaju zavisna od interneta

Projekat "Bezbedan internet za celu porodicu" u organizaciji UNICEF-a, pokazao je koliko deca u Srbiji koriste digitalne tehnologije. Istraživanje sprovedeno u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu, govori da deca sve ranije postaju zavisna od digitalnih uređaja.

Sedamdeset odsto dece uzrasta od 4-8 godina samostalno i bez nadzora koristi digitalne tehnologije, pokazuju rezultati UNICEF-ovog istraživanja. Alarmantan podatak je i taj da samo 4 odsto dece ranog školskog i svega 12 odsto predškolskog uzrasta, ne koristi internet.

- Tako da imamo situaciju da deca koja su sada recimo prvi ili drugi razred osnovne škole, oni su počinjali da koriste digitalne uređaje i internet sa 5 godina a današnji petogodišnjaci već sa 3 godine – kaže za RTV Jadranka Milanović, savetnica za medije UNICEF-a.

Posledice prekomernog korišćenja interneta dovode do razdražljivosti, manjka koncentracije, kao i do problema u pažnji kod dece. Provodeći sve više vremena u virtuelnom svetu, manje provode vremena u realnom. Na taj način nemaju dovoljno prostora da vežbaju praktične životne veštine, kažu stručnjaci.

- Deca danas nemaju takav kvalitet veština da prosto priđu, iniciraju nekakvu igru, jasno iskažu svoju potrebu. Nego prosto ako im nešto treba, često znaju da budu vrlo bespomoćni i da čekaju da neko drugi uradi umesto njih – ističe Katarina Majkić, pedagoškinja-praktičar terapije igrom.

Zašto se deca sve više druže sa digitalnim tehnologijama a sve manje sa svojim vršnjacima? Istraživanje UNICEF-a takođe je pokazalo da roditelji nemaju dovoljno znanja kako da zaštite decu od zloupotreba na internetu.

- Slična je situacija i sa vaspitačima i učiteljima da deca u mladjem uzrastu,da oni nisu dovoljno osposobljeni-tako su nam rekli,kroz ovo istraživanje, da niti koriste dovoljno,j er nemaju znanja, ne razgovaraju sa decom o tome kakve sve opasnosti vrebaju na internetu – napominje Jadranka Milanović, savetnica za medije UNICEF-a.

Opširnije možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan